Hovefestivalen krymper

10 millioner mindre i budsjett i år enn i fjor.

PÅ SCENEN: Amy Winehouse spilte på Hovefestivalen i 2007. Nå satser festivalen like mye på atmosfære som toppnavn.
PÅ SCENEN: Amy Winehouse spilte på Hovefestivalen i 2007. Nå satser festivalen like mye på atmosfære som toppnavn.Vis mer

|||(Dagbladet.no):Etter at de to seineste åras knallharde satsing endte med konkurs og gjenoppstandelse for Hovefestivalen, legger de nye engelske eierne i år lista noe lavere for oppkomlingen utenfor Arendal.

Festivalen strekker seg i år bare over fire dager i stedet for fem. Der festivalen solgte 56000 billetter i fjor har arrangørene i år bare budsjettert med 44000, selv om de har et mål om å selge flere.

— Det kan variere litt fra år til år, men det er omtrent på dette nivået vi ønsker å ligge framover, sier presseansvarlig Gaute Drevdal i Hovefestivalen.

Færre artister
Han understreker at besøket er fordelt på fire i stedet for fem dager.

— Dermed blir det jo samme antall personer på festivalen. I fjor fant vi ut at fem dager med fullt konsertprogram rett og slett ble for mye av det gode. Det viktigste for oss er uansett ikke å være størst. Vi vil være best på det som betyr mest for publikummet vårt: Variert booking, atmosfæren, miljøet og fellesskapet. Det er også derfor vi har tre hele dager med festivalvorspiel og konserter på campen i år.

- Dere har altså ikke en ambisjon om å ha de største artistene?

- Sammenliknet med en del andre festivaler har vi veldig store navn i år. Poenget er vel heller at festivalene ikke lenger kan konkurrere med de store arenaene på de aller største navnene. For oss kommer kvaliteten foran størrelsen på bandet.

Det blir også færre band på Hove-scenene i år. I fjor opptrådte mellom 17 og 19 artister pr. dag. I år vil antallet variere mellom 14 og 16.

- I fjor opplevde at folk ikke fikk med seg alle bandene fordi vi hadde for mange. I tillegg vil vi at folk skal være sosiale og gå på klubbene våre når natta kommer, så vi kutter antall band etter midnatt. I tillegg har dollarkursen steget kraftig siden i fjor, så artistene er også blitt dyrere.

Kom seint i gang
På grunn av konkursen på slutten av fjoråret har Hovefestivalen kommet seint i gang med bookingen i år.

- Før fjorårets festival startet vi i september, i år kom vi ikke i gang før i januar. Likevel skal ikke det få konsekvenser for bredden vår. Forskjellen fra i fjor er heller at vi er mer bevisste på hvem vi booker. I fjor lot vi oss kanskje rive litt med i enkelte tilfeller.

- Med mindre totalbudsjett, færre band og lavere ambisjoner for billettsalget: Hvordan skal dere få årets festival til å holde minst samme nivå som i fjor og forfjor?

- I tillegg til musikken er også kulturtilbudet viktig. I fjor flyttet vi festivalen fra en slette og inn i skogen, der publikum gikk fra scene til scene mellom trærne. I år har vi spisset det konseptet ytterligere. Hove handler om helhet, ikke bare om booking, og årets festival skal bli enda bedre enn de forrige to.