Hovmods fall for flere enn Helskog

Vi må begynne å rydde opp i journalistikkens kommersielle, forfengelige marked der sannheten må vente helt til noen plutselig får bruk for den, skriver Finn Sjue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av Norges til tider beste journalister og en god kollega, Gerhard Helskog, har falt for eget sjangergrep og hovmod. Men dette fallet angår oss alle som vil noe med journalistikken.

Vi må begynne å rydde opp i journalistikkens kommersielle, forfengelige marked der sannheten må vente helt til noen plutselig får bruk for den.

Enten skal vi hylles som helter eller korsfestes som forbrytere. Verdens folkeeventyr har sine helter og skurker - så også i Norge. De sterke fjernsynsprogrammene dyrker denne måten å fortelle de gode historiene på. Bygger historien på stø grunn, kan den bli gripende god. Bygger den på et falsum, blir den katastrofal.

Helskog er ikke den eneste som har gått på en smell. Flere av oss som har holdt på i 20 - 30 år i journalistiske minefelt og - ubeskjedent sagt - har utført ganske mye fornuftig journalistikk, vet også hva nedturer handler om.

For 10 år siden beskyldte jeg i bokform, sammen med Pål T. Jørgensen og Viggo Johansen, en tidligere etterretningsleder og Ap-mann for å ha misbrukt tjenestemakt til blant annet å avlytte politiske motstandere. Vi trodde vi kunne dokumentere det. Det kunne vi likevel ikke. Smellet var et faktum. Det tok tid å komme til hektene. Først da følelsen av såret stolthet begynte å vike til fordel for en bekymring for uskyldige ofre og et fag påført skade - først da begynte sola å skinne på nytt. Klarer du å takle motgang og rydde opp i feil, kommer du ut av mørkets dal som et sterkere menneske og en bedre fagperson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer