Hovmot for fall

Bergljot Hobæk Haffs «Renhetens Pris» er Norges 22. beste krimroman.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han heter Desiderius, hovedpersonen i Bergljot Hobæk Haffs «Renhetens pris», og han er han er noe så legendarisk og truende som inkvisitor i Spania på 1500-tallet. Haffs romaner, deriblant den prisbelønte «Skammen», hører den tradisjonelle skjønnlitteraturen til, og «Renhetens pris» er ikke noen krim i tradisjonell forstand, med et godt utmalt mysterium og en diskusjon av skyld og uskyld. Haff lar oss følge Desiderius ned i fangehull, inn i kosterceller og opp i borgtårn. Det hele er gotisk og mettet fortelling, kilende nær det melodramatiske, som jager med et uhyggelig driv mot den ubønnhørlige slutten. Men det som gir «Renhetens pris» denne ulmende intensiteten, som gjør den til en pageturner av det sjeldne slaget, er alt som koker under huden på hovedpersonene av undertrykte traumer, lengsler, begjær og hevnlyst, og dét i et samfunn som ikke tillater annet å synes på overflaten enn den fullkomne uskyld og renhet.

Falne nonner«Guds rike lever ikke av mildhet og forsoning alene. Uten at sverdet heves, vil alle våre anstrengelser være forgjeves, og vår makt bli til avmakt». Med dette credoet i kroppen er det Desiderius reiser ut for å etterforske hva som skjer i et landsens nonnekloster, der den unge nonnen Beatrize de Mendoza skal ha født et barn med horn i pannen og beskyldes for å stå i ledetog med djevelen. Hun blir stilt overfor inkvisitoren, som har trenet opp sin egen utholdenhet og viljestyrke til det umenneskelige og som forventer det samme avverden, en snedig ordkløyver som finner feil i alle vitneutsagn, en paranoid karrierejeger som ser konspirasjoner og hykleri overalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer