Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Høy dødsrate blant popstjerner er ikke bare negativt

Sveinung Sundli misliker alkotiltak i musikkbransjen.

KRITISK: Tidligere festivalgeneral og Gåte-artist Sveinung Sundli er kritisk til det nye tiltaket mot rus i underholdningsbransjen, som frontes av Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
KRITISK: Tidligere festivalgeneral og Gåte-artist Sveinung Sundli er kritisk til det nye tiltaket mot rus i underholdningsbransjen, som frontes av Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Ikke ødelegg de kreative kreftene. Det kan ha en drepende effekt på hvem man rekruterer, sier tidligere Gåte-artist og festivalgeneral Sveinung Sundli til Dagbladet.

Han sikter til helsetiltaket som frontes av Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal.

Mandag skrev Dagbladet om at OL-vinneren og rockveteranen skal fronte en konferanse om helseplager, belastningsskader og rus i underholdningsbransjen.

Prosjektet arrangeres av Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt, som tilbyr tjenester rettet mot helse, HMS og forskning.

- Dreper kreativitet Men tidligere Sundli synes lite om prosjektet, og har postet følgende utspill på sin Facebook-profil:

Ja, det er virkelig mye rus, psykisk press, dårlige arbeidsforhold osv. i underholdningsbransjen. Å leve ut "rockemyten" er ofte dumt, spesielt før du har blitt rockestjerne. Gi gjerne mer info til unge i startfasen, vær gjerne gode forbilder! Men dette er helt ute. Jeg synes arbeidslivet generelt er underlagt for strenge krav, men om kunst og underholdning skal underlegges lignende forhold, er det å drepe kreative krefter samt gjøre det hele kjedelig og mer uinteressant. Det lukter dyrt tiltak for slitne etablerte rockere. Leger, psykologer, blåkors mm er tilgjengelig for denne yrkesgruppen på lik linje med feks idrettsutøvere. Vi vil ikke ha HMS arbeid i bandrommet. Høy dødsrate blandt popstjerner er ikke bare negativt. Å være utøvende kunstner bør aldri sammenlignes med å være feks regnskapsarbeider i kommunen.

- Ser problemet Sundli har tidligere vært ansvarlig for Storåsfestivalen. I dag driver han utestedet «Familien», som arrangerer tre konserter i uka.

- Jeg er ikke tilhenger av at folk ruser seg i hjel bare fordi fordi de er kunstnere. Gjør du det, er du idiot uansett hva du holder på med. Jeg er klar over problemstillingen som tas opp, men jeg liker ikke løsningen som foreslås, sier Sundli til Dagbladet.

- Men vil ikke et slik tiltak føre til bevisstgjøring av dette problemet?

- Hvis du først jobber i bransjen, så velger du selv hvor mye du skal drikke. Vi har også ressurser til å få tak i veiledere til eventuelle problemer. Ja, bransjen har større rusproblemer og slitasje enn andre yrker, men i mine øyne er det også derfor folk søker seg dit, forklarer Sundli.

Prosjektleder i Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt, Terje Tranaas, er uenig i kritikken.

Han har selv spilte i D.D.E. i ti år, og er i dag med som tangentspiller i Åge Aleksandersens Sambandet.

- Jeg har vært profesjonell musiker i mange år. Flere og flere velger dette som karrierevalg, og min motivasjon er at dette skal være skikkelige yrker. Man må gjerne ha tanker om kreativitet, men jeg tror ikke på å dyrke fram mytene. Jeg respekterer Sundlis mening, men vårt mål ønsker å skape trygghet i kulturnæringen, sier Tranaas.

Vil også hjelpe Artisten Ida Maria har flere ganger snakket åpenhjertig om sitt alkoholproblem.

Også hun ønsker å hjelpe musikere som sliter.

Derfor har hun etablert Rock Heart, en veldedighetsorganiasjon som skal tilby konfidensiell veiledning for musikere i nød, meldte musikknettstedet Ballade.no i forrige uke.

- Mange som sliter med dette problemet kan ha fordommer og være usikre på hva det vil si å være avhengig, og det finnes også mange fordommer knyttet til alkoholisme, mytologier knyttet til rock spesielt, og mangel på informasjon der ute, sa Ida Maria til Ballade da.

FRONTER HELSETILTAK: Åge Aleksandersen vil øke helsefokuset i underholdningsbransjen. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet
FRONTER HELSETILTAK: Åge Aleksandersen vil øke helsefokuset i underholdningsbransjen. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer