Høy Harry-faktor

I november lanseres den sjette Harry Potter-boka på norsk. Sjefredaktøren i Damm er redd for at boka skal kapre markedet for ungdomslitteratur.

Harry Potter på avveie

Sjefredaktør for barne- og ungdomslitteratur i forlaget Damm, Åsfrid Hegdal, nærmest frykter Potter-galskapen.

-  En fare kan være at vi tar markedet fra andre barne- og ungdomsbøker, sier hun og forklarer at en Harry Potter-bok kan mette markedet slik at andre utgivelser for denne målgruppa ikke selger like bra som de ellers kunne ha gjort.

Tenker langsiktig

Ingvild Alfheim, redaktør i Gyldendals barne- og ungdomsavdeling, ser Hegdals poeng.

-  Det er ikke tvil om at vi tenker at «nå er det Harry Potter-år» og da tenker man godt over når man legger utgivelsene til, sier hun.

På sikt tror hun derimot at populariteten til Harry Potter rekrutterer nye bokelskere. Forlagssjef i Aschehoug barn og ungdom, Irja Thorenfeldt er enig.

-  Umiddelbart rundt lanseringen opplever jeg at Potter tar oppmerksomheten fra andre utgivelser, men på sikt tror jeg det bidrar til økt salg av barnebøker, sier hun.

Damm går ikke ut med salgstall for sine utgivelser, men Åsfrid Hegdal legger ikke skjul på at Potter gir klingende mynt i kassa.

-  En slik utgivelse bidrar til resultatet, men det er ikke slik at Potter «redder» bokhøsten for Damm, understreker hun.

Rekordopplag

En sammenlikning av opplagstall illustrerer den virkelige «harry-faktoren»: Førsteopplag for barne-, ungdoms- og voksenlitteratur ligger vanligvis på 1500- 2000 bøker. Hegdal forteller at den femte boka i J.K. Rowlings eventyrserie, «Harry Potter og Føniksordenen», hadde et førsteopplag på 120 000.

-  Det var det største førsteopplaget i norsk litteraturhistorie, sier Hegdal.

Sjefredaktøren forteller at de første fem oversatte Harry Potter-bøkene samlet har et opplag på 700 000. Til sammenlikning har de tre bøkene i Damms bestselgerserie «Artemis Fowl» hatt et opplag på til sammen rundt 20 000.

Nattåpent

Heller ikke Tanum og Norli vil ut med salgstall, men bekrefter at alle Harry Potter-bøkene selger bra, også på engelsk.

-  Jeg tror vi solgte nærmere 3000 eksemplarer bare på de to første dagene, sier markedssjef i Norli Oslo, Per Erik Olsen, om den femte Potter-boka.

De vil holde åpent kl 01.00- 02.00 natt til lørdag i anledning lanseringen av «Harry Potter and the Half-blood Prince».

-  Ut ifra forhåndsbestillingene på nettet forventer vi enda høyere salg denne gangen, sier Olsen.

Den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble hadde i mai mottatt 750 000 forhåndsbestillinger på den nye boka og forventet at tallet ville stige til over en million fram mot lanseringsdatoen. Også nettbokhandelen Amazon fortalte i juni at de hadde registrert 720 000 bestillinger. På verdensbasis har J.K. Rowlings serie solgt 270 millioner eksemplarer.

POTTER-GALSKAP: Åsfrid Hegdal er sjefredaktør for barne- og ungdomslitteratur i Damm. Hun frykter Potter-galskapen når den sjette boka, «Harry Potter og halvblodsprinsen», kommer i november.