KLAR FOR 2012: I dag presenterte Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret, programmet for 2012. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet
KLAR FOR 2012: I dag presenterte Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret, programmet for 2012. Foto: Lars EIvind Bones / DagbladetVis mer

- Høy kvalitet og variert innhold

Her er Det Norske Teatrets program for 2012.

(Dagbladet): I 2012 kan publikum velge og vrake blant 27 titler på Det Norske Teatret.

- Kvalitet og variasjon - Repertoarets røde tråd er høy kvalitet og variasjon i tilbudet, sier teatersjef og regissør Erik Ulfsby til Dagbladet.

Han ser fram til samtlige produksjoner, men er ekstra spent på noen:

- «Das Boot», «Hamlet» og «Norge-Brasil» blir særlig spennende, i tillegg til elevskolen i forbindelse med Det multinorske prosjektet som starter for fullt høsten 2012, sier Ulfsby.

- Interessant tematikk «Det gode mennesket frå Sezuan» er første forestilling i programmet for kommende år. Bertolt Brechts stykke er oversatt av Edvard Hoem, og spilles på Hovedscenen. Hovedrollene spilles av Ane Dahl Torp og Philip Tiedemann, regissør er Philip Tiedemann. Stykket har premiere 13. januar.

- Jeg liker manus veldig godt og tematikken er interessant. Regissøren er spennende, det er gøy å medvirke i en så svær produksjon, sier Dahl Torp.

«Vinterlangt» spilles på Scene 3, og har norgespremiere 20. januar. Line Rosvoll har regi på stykket, som er skrevet av Andrew Sheridan. Marie Blokus og Emil Johnsen spiller hovedrollene.

Teatersjef Ulfsby har jobbet i seks år for å få rettighetene til Lothar-Günther Buchheims «Das Boot». Stykket har urpremiere 27. januar, og settes opp på Scene 2.

Jonas Hassen Khemiris «Vi som er hundre» har premiere 23. februar. Kristin Grue, Ingunn Beate Øyen og Ragnhild Hilt spiller det ut på Scene 3.

- Humoristisk opera Det ferske teaterstykket for barn og unge, «Felix' fantastiske orkester», har urpremiere 24. februar på Hovedscenen. Regissør er Trond Lie, og musikken er laget av Julian Berntzen.

PÅ PROGRAMMET: Først ut i 2012 er Ane Dahl Torp og «Det gode mennesket frå Sezuan».
Foto: Kristin Svorte
PÅ PROGRAMMET: Først ut i 2012 er Ane Dahl Torp og «Det gode mennesket frå Sezuan». Foto: Kristin Svorte Vis mer

«=Oslo» er et samarbeid mellom gatemagasinet med samme navn og Det Norske Teatret, basert på tekster fra bidragsytere. Forestillingen spilles på Scene 2, urpremieren er 2. mars.

15. mars har «Skogane» norgespremiere. David Marmets forestilling spilles på Scene 3.

Are Kalvøs fotballopera, «Norge-Brasil», har premiere på Hovedscenen 23. mars.

- En humoristisk opera, med så store følelser som menn ikledd shorts klarer å opparbeide, sier Kalvø til Dagbladet.

Takkes av etter 50 år «Sorga kler Elektra» spilles på Scene 2, fra og med 20. april. Kirsti Stubø, Trond Espen Seim og Svein Tindberg utgjør de sentrale rollene i stykket basert på den amerikanske borgerkrigen. Eirik Stubø har regi.

For å takke av Svein Erik Brodal, som har vært skuespiller ved Det Norske Teatret i et halvt århundre, settes «Kva er ein skodespelar?» opp på Scene 2. Forestillingen har urpremiere 4. mai.

I samarbeid med Oslo Internasjonale Teater, byr Det Norske Teatret på fem nye, internasjonale samtidstekster. Scene 3 er tildelt «Dramatiserte lesingar» i perioden 12. mai - 14. juni.

Suksessforestillingen «Abrahams barn» er fortsatt i repertoar i 2012, på Hovedscenen, fra 3. januar. Stykket er av og med Svein Tindberg, og Kjetil Bang-Hansen har regi. 

«Evita»-klar Gjermundsen Broch Også «Unge Werthers lidingar» utvider spilleperioden på Det Norske Teatret. Torbjørn Eriksen, Marie Blokhus og Tobias Santelmann spiller på Scene 2, fra 12. juni.

PÅ PROGRAMMET: «Evita» settes opp, med Heidi Gjermundsen Broch i hovedrollen.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
PÅ PROGRAMMET: «Evita» settes opp, med Heidi Gjermundsen Broch i hovedrollen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Hulda Garborg-hyllesten «Brennande nesler» spilles i Asker museum, og har premiere 13. april.

«Våre foreldres seksuelle nevroser» spilles på Scene 3, med premiere 30. august.

Musikalen «Evita», med Heidi Gjermundsen Broch som Eva Peron, settes opp på Hovedscenen. Svein Sturla Hungnes har regi, og produksjonen har premiere 31. august.

- Jeg ser fram til «Evita», og gleder meg til å jobbe mer med Hungnes. Det er veldig kult å få denne rollen nå som jeg er blitt litt eldre, det er ikke så skummelt lenger å spille ut nye sider ved meg selv, sier Gjermundsen Broch til Dagbladet.

Gjensyn med «Jungelboka» William Shakespeare-klassikeren «Hamlet» spilles på Scene 2, fra og med 7. september. Hovedrollen spilles av Torbjørn Eriksen, og Jonas Corel Petersen er regissør.

20. september har «Dødsdansen» premiere på Scene 3. Regissør er Sigrid Strøm Reibo, som nylig hadde regi på musikalen «Black Rider», med blant andre Morten Abel på rollelista.

Det blir også gjensyn med publikumsfavoritten «Jungelboka» på Hovedscenen neste år. Nypremieren er lagt til 5. oktober.

Moisel Kaufmans Beethoven-forestilling «33 variasjonar» spilles fra og med 12. oktober, på Scene 2.

Komedien «Himmlers fødselsdag» spilles på Scene 3 og har premiere 18. oktober, og juleforestillingen «Gjøglaren» på Scene 2, med nypremiere 16. november.

PÅ PROGRAMMET:  Trond Espen Seim spiller i «Sorga kler Elektra». 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
PÅ PROGRAMMET: Trond Espen Seim spiller i «Sorga kler Elektra». Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

Til slutt på programmet står «Fuck My Life», av Pol Heyvart og Per Olav Sørensen. Forestillingen spilles på Scene 3, fra og med 22. november.

PÅ PROGRAMMET: Svein Erik Brodal takkes av etter 50 år som skuespiller ved Det Norske Teatret i stykket «Kva er ein skodespelar?».
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PÅ PROGRAMMET: Svein Erik Brodal takkes av etter 50 år som skuespiller ved Det Norske Teatret i stykket «Kva er ein skodespelar?». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer