Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høy kvalitet

Rock’n’roll og krim i skjønn forening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Året er 1969, og opprydningen er i gang etter en stor rockfestival i Yorkshire.

I en sovepose finner arrangørene en drept jente, og datidas konservative politifolk må inn i et miljø de ikke har annet enn forakt for.

Mad Hatters

For noen år siden ga Gyldendal ut tre av Peter Robinsons kriminalromaner på norsk, uten at de ble noen stor salgssuksess. Men bøkene om førstebetjent Alan Banks er noe av den beste krimlitteraturen som skrives for tida, og derfor er det bra at Press gjør et nytt forsøk med Robinson på norsk. Handlingen i «En bit av mitt hjerte» foregår både i 1969 og på 2000-tallet, for Banks må etterforske drapet på en journalist fra musikkmagasinet Mojo, som var i Yorkshire for å skrive om det legendariske bandet Mad Hatters.

De var en av gruppene som, sammen med storheter som Led Zeppelin, Pink Floyd og Fleetwood Mac spilte på Brimleigh-festivalen over 30 år tidligere, da den unge jenta ble stukket i hjel. Drapet ble etterforsket av en politimann som har det han mener er en sunn forakt for de langhårede elementene. At tenåringsdatteren hans har venner i samme miljø, er derimot et ubehagelig faktum.

Behersket helt

Peter Robinson binder sammen rock og krim og fortid og nåtid på en forbilledlig måte, og selv om det finnes noen dødpunkter i «En bit av mitt hjerte», så oppveies det av de sterke stemningene han skaper og miljøene han skildrer.

Banks er en rolig og behersket heltetype uten noen negative trekk, og de som liker engelsk kvalitetskrim av typen Reginald Hill eller Colin Dexter vil ikke angre på en dose med mord og mysterier fra Yorkshire.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!