KOMMENTARER

Nord-Korea

Høy og mørk - og puslete

Da den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un sendte ut to raketter sist torsdag, var han høy og mørk, og truende.

HVOR BLIVER DONALD TRUMP?: Kim Jong-un skuer både etter raketten han sendte ut torsdag, og etter USAs president. Foto: AFP / NTB Scanpix
HVOR BLIVER DONALD TRUMP?: Kim Jong-un skuer både etter raketten han sendte ut torsdag, og etter USAs president. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Rakettene var ledsaget av en forklaring fra Pyongyang om at de var en «alvorlig advarsel» til de «sørkoreanske krigshisserne». Dette betyr to ting. For det første så er rakettene en klar melding til Sør-Korea, om hva nord mener om den planlagte militærøvelsen i august, med sørkoreanske og amerikanske styrker. De årlige militærøvelsene ble avlyst i fjor etter den oppsiktsvekkende tilnærmingen mellom Kim og president Donald Trump i Singapore. I år skal det igjen være felles militærøvelser, selv om de skal være kraftig nedskalert i forhold til tidligere år.

For det andre så er rakettene en bønn om at forhandlingene med USA om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet og opphevelse av de økonomiske sanksjonene mot Nord-Korea, skal starte igjen. Det nordkoreanske diplomatiske vokabularet er tradisjonelt ikke veldig rikt, det begrenser seg ofte til konkrete og verbale trusler. Denne gangen var det altså to kortdistanseraketter sendt ut fra marinebasen Wonsan, som landet i Japan-havet, som var Kims diplomatiske ytring. Det er altså snakk om en middels og begrenset provokasjon, og ikke noe som provoserte Donald Trump, ser det ut til. For rakettene var ikke engang verdt en tweet, selv om amerikansk UD advarte mot flere provokasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer