Høy på landet

Moldefjorden har fått et nytt landemerke - 54 meter over bakken. Så får heller Peter Butenschøn i Norsk Form holde seg unna.

MOLDE (Dagbladet): 54 meter til værs står det der som en gigantisk og lubben gaffelrigg og speiler fjorden og fjellene. Seilet Hotell på Reknes like vest for Molde sentrum har fått sin utvendige form og drar allerede til seg turister og fastboende på søndagstur i stort monn. Nærmeste nabo Molde stadion er ikke lenger hovedattraksjon. 1. oktober er det offisiell åpning av bygget til 250 millioner kroner, som også inneholder et kulturhus med storsal for 800 mennesker.

HOTELLPROSJEKTET SEILET i Molde er harryarkitektur, et symptom på mindreverdighetskompleks og manglende potens, sa Peter Butenschøn i Norsk Form i mars i fjor da planene for det nye storhotellet i Molde ble lagt fram.

Seilets arkitekt Kjell Kosberg ble sjokkert over Butenschøns utspill og avviser helt nå som den gang at det nye hotellet har harryarkitektur.

- Du finner nesten ikke noen i Molde som mener det. Responsen her har vært overveldende positiv. Uansett var Butenschøns utspill ikke konstruktivt nok til at det kunne være utgangspunkt for en debatt. Hva er nå «harryarkitektur» uansett? Jeg synes det er et tullete og nedverdigende begrep.

- Du har samarbeidet med Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten en rekke ganger - og nå sist med Gjelsten i forbindelse med hotellet. Kan dette falle enkelte tungt for brystet?

- Ja, det virker slik. Når finansfolk kommer inn i et prosjekt, blir det gjerne vanskelig å akseptere. Da blir det liksomt vulgært og harry med en gang.

ARKITEKT KJELL KOSBERG har også tegnet den 960 kvadratmeter store «hytta» til Bjørn Rune Gjelsten i Hafjell.

- Det er vanvittig inspirerende å jobbe for folk som Bjørn Rune og Kjell Inge. Dette er folk som vet hva de vil ha, og som stiller krav underveis i arbeidet. Men som også tåler å bli motsagt og som gjerne strekker seg langt for at et prosjekt skal bli bra. Molde stadion kostet for eksempel vel 200 millioner kroner. Men de kunne betalt 70- 80 millioner mindre om de ville hatt en firkantet boks i stedet for det vi har i dag, sier Kosberg.

Gjelsten, Stein Erik Hagen og kjøpmennene Erik Berg og Stig O. Jacobsen er investorene i storhotellet. Hvor mange av de som har vært i Dubai, vites ikke. Men likheten med verdens eneste sjustjerners hotell Burj al-Arab (Det arabiske tårn), er ikke helt fraværende. Det innrømmer også Kosberg.

- Men vi har selvfølgelig ikke forsøkt oss på noen kopi. Vi har latt oss inspirere av det maritime miljøet hotellet skal stå i. Særlig godt fornøyd er vi med glassvalget, som utenpå på en veldig fin måte speiler landskapet rundt - samtidig som det også er lyst og fint inne. I kulturhusdelen har vi brukt lys granitt, av den typen som er på Molde stadion, sier Kosberg.

MEN UAVHENGIG AV hvilken arkitektonisk trosretning du måtte bekjenne deg til: Seilet og Molde stadion representerer noe helt nytt i Molde. Møre og Romsdals fylkeshovedstad er som mange andre norske småbyer offer for en byplanlegging som likner mer på et epilepsianfall enn en større visjon. Alskens stilarter og fargenyanser herjer rundt byens nervetråd Storgata.

- Molde sentrum har vel ikke vanvittig opplevelsesrik arkitektur, sier Kosberg forsiktig.

- Hvorfor er dette en altfor sterk tendens i norske småbyer?

- Jeg er vel ikke enig at det gjelder for alle. Men generelt er det for dårlig sammenheng og for lite intimitet i norske småbyer. Unntaket er selvfølgelig en by som Ålesund og en del sørlandsbyer. For Moldes del er vel problemet at den ble for raskt gjenoppbygd etter krigen, med begrensede ressurser til å utbrodere bygningene med stor detaljrikdom.

Kosberg mener Moldes mulighet nå ligger i å vende byen mot havna igjen. Hans arkitektkontor har lagt fram en plan på hvordan man skal få gjenopplivet livet på havna.

- Vi har vendt ryggen mot havna i mange år, mot vår historie med fiske og handel der nede. Det har blitt en bakgård uten liv. Molde har i dag rett og slett en negativ fasade. Vi vil bygge boliger, restauranter og forretningsdrift, slik at byen ikke ligger død etter klokka 16, slik det er i dag.

KJELL KOSBERG er allerede etablert som en slags lokal Oscar Niemeyer, den brasilianske arkitektlegenden som fikk fritt spillerom med etableringen av hovedstaden Brasilia. I tillegg til hotell og stadion, har Kosberg også tre andre bolig- og næringseiendommer bortover den sentrale strandsonen i Molde. Og altså planer om enda mer for å få en lokal variant av Aker Brygge. Kan det være at mannen skal kuppe hele hjembyen?

- Nei. For det første blir prosjektene mer synlige her i Molde i forhold til det mye større Oslo. Dessuten har det alltid vært slik i Molde at ett arkitektkontor har vært mer dominerende enn andre. Historisk sett har vårt kontor gjort lite i forhold til hva andre har gjort før oss, og vi føler at vi har mye ugjort fortsatt, sier Kjell Kosberg.

Arikkelforfatteren er journalist i Dagbladets kulturavdeling