Høy pris for berømmelse

George Harrison er rik og berømt, men han har betalt en skyhøy pris for dette i 40 år nå. Er berømmelsen verd det?

  • I går ble det tidligere Beatles-medlemmet skrevet ut fra Harefield sykehus i London, etter at han 30. desember ble stukket ned i sitt hjem av inntrengeren Michael Abram (33). Da nyheten om overfallet ble kjent, gikk alles tanker til en annen Beatle, John Lennon, som for nesten 20 år siden ble skutt og drept av en forstyrret, fanatisk fan.
  • Gjennom hele 1900-tallet har mediene både skapt kjendiser og hjulpet dem fram i rampelyset. Og publikum har dyrket dem som stjerner. Sett fra vårt ståsted - tilbedernes - er det ikke enkelt å vise stjernene og forbildene vår hengivenhet. De kjenner oss ikke, og de ønsker heller ikke å bli kjent med oss. Vi er bare et nødvendig onde. Når berømmelsen går over, er stjernestatusens eneste fordel feite bankkonti og privilegiet det er å gå forbi alle køer. Anonymiteten er ofret, og var det verd prisen?
  • De fleste av oss nøyer seg med en autograf eller å hyle på en popkonsert. Iblant tar jeg meg i å hilse - som om dama på Dagsrevyen kjenner meg. Men mennesker i fokus løper alltid en risiko overfor galninger som har en sinnssyk hangup på celebriteten. De er fokuserte mål, gjerne for en person som befinner seg bak et geværløp eller holder en kniv. Uten bodyguards - vi husker vel den filmen med Whitney Houston og Kevin Costner - strømgjerder og alarmer, ville livet til mange blitt kort.
  • TV-veterinæren Trude Mostue ble jaget av en innpåsliten beundrer. Den hjemløse Robert Hoskins fikk ti års fengsel for å ha plaget og drapstruet Madonna. For et par år siden fikk Björk besøk av en gal spanjol. Året før fikk hun en brevbombe i posten. Jonathan Norman ble for to år siden kjent skyldig i å forfølge Steven Spielberg. Mannen i 30-åra var seksuelt besatt av regissøren, og planla voldtekt. For å vise sin kjærlighet til Jodie Foster, skjøt John Hinckley i 1981 president Reagan og hans livvakt.
  • Lista over kjendiser som blir utsatt for sjikane, terror og drapstrulser av sine tilbedere, er lang. Så hva er det Paul McCartney har, som jeg ikke har, bortsett fra en lommebok han aldri greier å tømme? Hva med frihet? Frihet til å forsvinne i mengden? Det har jeg. Og den er gratis.