Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høy profil fra nord

Dagbladets kommentator oppfordrer Per Kristian Olsen i P2 til å lese avisene bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er ofte sammen med Per Kristian Olsen om morgenen. Han er i radioens kulturnytt på P2, jeg er ved vasken. I går sendte han meg en direkte melding. Han slo fast at ikke en eneste av de store riksavisene hadde hatt noen nekrolog eller minneartikkel om den samiske kunstneren Nils-Aslak Valkeapää. Bare små notiser har tatt for seg Valkeapääs død.

- Ville kulturredaktørene i Aftenposten og Dagbladet vært like tause hvis en annen norsk vinner av Nordisk Råds litteraturpris hadde gått bort? spurte Olsen.

  • Det er bare en ulempe ved å kjøre så kraftig ut. En høy profil krever at man har alt på det tørre. Man må ha lest de avisene som anklages.
  • Dagbladet hadde 29. november en minneartikkel om Nils-Aslak Valkeapää. På kulturseksjonens mest prominente kommentarplass, Kulturbildet, skrev vår Tromsø-korrespondent, Skjalg Fjellheim, om den samiske kunstneren, en varm artikkel om den sjeldne multikunstneren som var forfatter og billedkunstner, men som også fotograferte, sang og var skuespiller. Mange vil huske ham fra åpningsseremonien under Lillehammer-OL i 1994. To år seinere ble han utsatt for en alvorlig bilulykke og kjempet hardt for å opprettholde sin skaperkraft.
  • Valkeapää betraktet seg selv verken som norsk, svensk eller finsk, men først og fremst som same. Han var den første samen som fikk Nordisk Råds litteraturpris, i 1991. Fjellheim skildret hans sekretærtid i Verdensrådet for urbefolkninger, hans turneer over hele verden og hans arbeid for nyskapning av joiken. Til slutt gjenga han Valkeapääs egne ord om at han «ønsket å dø som jeg har levd, bli borte som viddas vinder, gå opp i fuglenes sang».
  • I tekstomfang var denne omtalen noe større enn det som ble skrevet da Göran Tunström døde i fjor. Selvsagt kan man alltid skrive mer, men i all beskjedenhet: Kulturbildet i Dagbladet er ingen liten notis.
  • Hadde reporter Olsen oversett omtalen av Valkeapää? Ikke godt å si. Uansett var det hans poeng å få Dagbladet og Aftenposten plassert inn i båsen som hovne hovedstadsorganer uten sans for samisk kunst og kultur. Omtale eller ikke, det viktigste var å få den konklusjonen til å falle på plass.
  • Det er noe så uendelig forutsigbart over denne mistroen til Akersgata. Den er en av Olsens spesialdistanser. Jeg skal ikke hindre ham, han er fortsatt velkommen på badet mitt. Men ett lite råd, les avisene bedre.
Hele Norges coronakart