Høy temperatur til siste slutt

Norsk film imponerer denne høsten, og Erik Poppes bidrag forsterker inntrykket.

FILM: HAUGESUND (Dagbladet): Årets Haugesund-festival avsluttes med et dundrende klimaks - den norske filmen «Hawaii, Oslo» av Erik Poppe.

Et dampende hett Oslo-døgn er her portrettert med en temperatur og en energi som ikke ligger mye tilbake for de 30 plussgradene værmeldingen varsler i filmen.

Temaet i Poppes film og Harald Rosenløw Eegs manus dreier seg om noe så svulstigbanalt som å gripe dagen, men historien er alt annet enn klisjéfylt. De fjærlette tilfeldighetene som av og til skiller liv og død framstilles her med både rå realisme og drømmeaktig uvirkelighet.

Varslet ulykke

Filmens manus sprer seg som en vifte idet det presenterer enkeltskjebner hvis eneste fellestrekk tilsynelatende er tid og sted: et sommerdøgn på Grünerløkka. Innledningsvis viser alle personene seg i samme drøm, og trådene samles elegant mot filmens slutt uten at det blir forutsigbart.

Det starter med en dødsulykke og beveger seg tilsynelatende bakover i tid, i en fortellerstil som tidvis kan minne om Alejandro González Iñárritus «21 gram» og «Elskede kjøtere». Men her er det ikke snakk om en ekte ulykke, snarere et varslet dødsfall ettersom mannen som drømmer, Vidar (Trond Espen Seim), har vært sanndrømt før.

Han er pleier på en institusjon der 25-år gamle Leon (Jan Gunnar Røise) er pasient. Leon reagerer på angst med å sprinte gjennom gatene, og i ulykkesdrømmen blir han påkjørt av en ambulanse der et lite guttebarn nettopp er kommet til verden.

To slags Hawaii

Leon drømmer på sin side om at barndomskjæresten Åsa (Evy Kasseth Røsten) skal dukke opp på 25-årsdagen i henhold til en pakt de inngikk som 14-åringer. I stedet dukker broren hans, Trygve (Aksel Hennie), opp på frigang fra fengselet.

Leon tror broren befinner seg på Hawaii, hvor han selger blomsterkranser fra Norge. Men den blomstrete Hawaii-skjorta Trygve kommer med, er fra Cubus.

Drømmenes Hawaii er to vidt forskjellig mål for de to brødrene. De to får også funksjonen av et ondt forvarsel om hva slags liv som venter et annet brødrepar (Benjamin Røsler og Ferdinand Falsen-Hiis) i «Hawaii, Oslo», to barnevernsklienter hvis fortvilelse er i ferd med å modnes til asosialt hat. Nederst i filmens aldershierarki er nyfødte Jim Aron og hans uhelbredelige hjertelidelse som driver foreldrene (Stig Henrik Hoff og Silje Torp Færavaag) til vanvidd av sorg.

Dryppende svette ligger som et ferniss over denne filmen som aldri svikter i temperatur eller tempo. I sum blir det en intens filmopplevelse nesten uten dødpunkter.

 «Hawaii, Oslo» har ordinær kinopremiere 24. september.