Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utbygging:

Høyblokk i Homansbyen?

Storkapitalen får boltre seg uhemmet i et, for Oslo, kulturhistorisk viktig område, uten hensyn til beboere som har bodd der i generasjoner.

KULTURHISTORISK MILJØ: Plan- og bygningsetaten i Oslo har nettopp godkjent at investorer får bygge en sjuetasjers blokk midt i et småhusmiljø i Oslo. Det liker artikkelforfatterne dårlig.
KULTURHISTORISK MILJØ: Plan- og bygningsetaten i Oslo har nettopp godkjent at investorer får bygge en sjuetasjers blokk midt i et småhusmiljø i Oslo. Det liker artikkelforfatterne dårlig. Vis mer
Meninger

Kvartalet Lille Uranienborg ligger midt i Oslos kulturkryss der Slottsparken møter Fritt Ord, Litteraturhuset og Lorry. Dette kulturhistoriske miljøet med de fredede 1840-talls villaer mot Parkveien og 1850-talls byrom mot Hegdehaugsveien står nå i fare for å bli dominert av en sju etasjers murblokk. Dermed blir en naturlig og etterlengtet gjennomgang mot Homansbyen brutt.

Kvartalet har en åpenhet med lys og luft, gamle staselige trær og en atmosfære som bare ber om å bli utviklet med menneskelig småhusbebyggelse, gallerier og kunstneriske verksteder og grøntarealer. Byantikvaren og Riksantikvaren har definert dette som et område av stor kulturhistorisk og nasjonal verdi.

Midt i denne oase av muligheter har investorer nettopp fått lov til å oppføre en sjuetasjes murblokk. Investorene har fått godkjent dispensasjoner fra høydebegrensninger, avstandsbestemmelser, krav til parkering, uteoppholdsareal og tilgjengelighet. De 23 leilighetene er i snitt på 40 m². Plan og bygningsetaten (PBE) etterspurte nylig hvordan vi beholder barna og barnefamiliene i sentrumsnære bydeler. Å bygge 40m2 leiligheter uten tilgang til grøntarealer og uteoppholdsareal er ikke svaret.

Storkapitalen får boltre seg uhemmet i et, for Oslo, kulturhistorisk viktig område, uten hensyn til beboere som har bodd der i generasjoner, og som med ett får sitt psykososiale miljø ødelagt.

Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen.
Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen. Vis mer

I januar 2018 ba Byråden for byutvikling, Hanna Marcussen, MDG om at det ble utarbeidet en områdeplan for hele kvartalet som «ivaretar kulturminneverdier og kvaliteter i eksisterende bebyggelse». Skuffelsen var stor da PBE i mai i år ga utbygger medhold i at denne blokka skulle tas ut av områdeplanen. PBEs begrunnelse var stort sett at de hadde hatt en god dialog med utbygger, og at blokka lå i randsonen av kvartalet. Det siste stemmer ikke.

Byrådsleder Marcussen godkjente nettopp PBEs vedtak. Byantikvaren, Fortidsminneforeningen, Frogner Bydelsutvalg, Homansbyen Vel, Allgrønn-Forum for humanøkologi og naboer har protestert.

Hva har skjedd i perioden mellom januar og mai 2018? Spørsmålet stilles av stadig flere.