Høyblokka åpnes for alle

At det er symbolsk er dagens underdrivelse.

PUSSER OPP: Mens Jan Tore Sanner hadde pressekonferanse i regjeringskvartalet i dag, ble den nye duken på Høyblokka rullet ut.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PUSSER OPP: Mens Jan Tore Sanner hadde pressekonferanse i regjeringskvartalet i dag, ble den nye duken på Høyblokka rullet ut. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Vi møtes der vi møttes dagen etter. 23. juli 2011 var det Jens Stoltenberg og Knut Storberget som vekslet tunge ord med oss i pressen før de selv gikk videre på befaring inn i det bombede regjeringskvartalet. I dag er det Jan Tore Sanner som tar oss med inn i de ødelagte bygningene i regjeringskvartalet.

Klokka er det første vi ser og omtrent det eneste som minner om innredning i R4, den ribbede bygningen som før huset Olje- og energidepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Departementenes servicesenter. Den har stoppet på 15.38, altså tretten minutter etter at det smalt for tre år siden. Klokka står stille i regjeringskvartalet. Men det gjør ikke tida. Fra taket har vi utsikt over nabobygningene og blir fortalt om prosessen fram mot nytt regjeringskvartal. Ti års sammenhengende byggevirksomhet innledes onsdag, når Statsbygg begynner rivingen av S-blokka.

Nå får Høyblokka tilbake sitt gamle utseende. Inne er bygningen strippet etter terrorangrepet, aldri har foajeen virket så liten. Den robuste steinstrukturen gjør ødeleggelsene vanskelig å forestille seg. På utsiden blir bygningen stadig mer lik seg selv før angrepet, mens vi står der rulles et bilde av blokka slik den så ut før nedover den hvite duken som har skjult fasaden. Bandasjen erstattes av en slags protese, og hjelper tankene bort fra det som skjedde til det som kan bli.

Statsråden forteller om viktige prinsipper til grunn for prosessen videre: området skal i byggeperioden være så åpent og tilgjengelig som mulig. Vi er mange som har bekymret oss for at et allerede lite vellykket byrom skal bli utilgjengelig og sperret av i lange tider. Passasjen mellom Y-blokka og Høyblokka må også stenges etterhvert som arbeidene skrider fram. Men her gjør man et skikkelig grep: Høyblokka åpnes for publikum. Det skal igjen bli mulig å passere fritt gjennom foajeen, slik det også var før 11. september 2001 førte til strengere sikkerhetstiltak.

- Åpningen har en symbolsk betydning, sier kommunal- og moderniseringsministeren i dagens underdrivelse.
- I det nye regjeringskvartalet må vi finne en balanse mellom sikkerhet og åpenhet.

For å sikre denne balansen, er nettopp dette en av hovedutfordringene til dem som skal komme med innspill til den videre prosessen. Fredag utlyste Statsbygg en åpen invitasjon til en prosess der fire til sju fagmiljøer, fortrinnsvis tverrfaglige, skal komme med innspill til sin visjon for det framtidige regjeringskvartalet. Istedenfor å starte med en arkitektkonkurranse der man må velge én vinner, ønskes en idéfase der man etterpå står fritt til å velge de beste momentene fra hvert team. Forslagene skal stilles ut i mai neste år, og danne grunnlag for reguleringsplanen med påfølgende arkitektkonkurranse(r). Det virker umiddelbart smart å invitere inn kompetanse på byplangrep, trafikkløsninger og byrom før man tar beslutningene om regulering og hvilke bygg som skal plasseres hvor.

I tillegg skal det etableres et informasjonskontor i regjeringskvartalet, som både skal fortelle om det som skjedde 22. juli 2011 og informere om utviklingen av det nye kvartalet. Foran Høyblokkas fasade mot Akersgata skal det også etableres nye sittegrupper og belysning. Slik kan forhåpentligvis Johan Nygaardsvolds plass bli et sted byens innbyggere både kan og vil bruke.

Åpent og tilgjengelig er prinsippene Jan Tore Sanner legger til grunn for området i byggeperioden. Det er klokt sagt, og tanker som forplikter. Når Høyblokka både bevares og åpnes, blir historien del av fornyelsen. Dårlig arkitektur kan ødelegge gode byrom. Men når nye bygninger nå skal erstatte de ødelagte rundt, oppstår potensialet for et byrom som blir mer åpent og tilgjengelig enn før. Så vil kanskje mange flere møtes på plassene rundt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.