Høyblokkas skjebne

All fornuft tilsier at Høyblokka bør rives, men den blir nok stående.

RIVES ELLER IKKE? Høyblokka i Regjeringskvartalet. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
RIVES ELLER IKKE? Høyblokka i Regjeringskvartalet. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpixVis mer
Meninger

I dag hadde Rigmor Aaserud invitert til debattmøte på Litteraturhuset i Oslo om hva som skal bli skjebnen for det nye regjeringskvartalet - underforstått: skal vi rive Høyblokka, eller ikke.

Før 22. juli var det mye lettere å vitse med hvor stygg Høyblokka er. Sier du det samme nå er du ikke bare en kulturvandal, du er også en ufølsom ignorant - like kald og hard som arkitekturen selv. Kritikerne har selvsagt gode poenger - bygget har helt klart en viktig historisk posisjon, både som institusjon i seg selv, og som et modernistisk hovedverk. Erling Viksjø, som har tegnet bygget, regnes som en av våre fremste arkitekter. Og hvis jeg stirrer lenge og intenst, og tenker tilbake på da jeg kunne spankulere fritt gjennom Høyblokka på gateplan - forbi de fine uteområdene og den store fontenen - da tenker jeg også at Høyblokka representerte noe fint. Det var til og med kanskje pent. I alle fall det peneste bygget i regjeringskvartalet.

Men når det er sagt: alle bygninger som får patina får tilslutt bevaringsverdi. Selv det utskjelte Tøyensenteret havnet nylig på byantikvarens gule liste, til manges store forvirring.

Poenget er: debatten om Høyblokka dreier seg ikke om rasjonelle argumenter, til det har 22. juli en for stor plass i vår bevissthet. For mange vil en riving av Høyblokka representere fullbyrdelsen av terroristens verk. Det argumentet er vanskelig å toppe.

Da kan Rigmor Aaserud utsette beslutningen så lenge hun vil - langt inn i neste regjeringsperiode (2014 er siste anslag). Hun kan vise til eksperter som forteller at sikkerheten vil være lettere å ivareta i nye bygninger, og gjøre det enklere å la området være mer åpent for publikum. Idealet om vårt åpne samfunn, der folket og politikerne kommer tett på hverandre - vil derfor også være lettere å ivareta med nye, moderne bygninger.

Høyblokka er heller ingen ideell bygning, og til å være modernistisk er den svært lite funksjonell som arbeidsplass. Mange ansatte ved regjeringskvartalet har dessuten ikke lyst til å flytte tilbake dit.

Men slik blir det nok, sannsynligvis. All fornuft tilsier at Høyblokka bør rives, men den blir nok stående - og det er kanskje ikke noe å lage bråk over. Den er i bedre teknisk stand enn man fryktet etter terrorangrepet. Dessuten er historie og følelser også viktige argumenter å lytte til, særlig i en sak som dette.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.