Høye kostnader ved hasjforbud

NARKOTIKAPOLITIKK: Bruken av hasj og hardere stoffer vil neppe øke særlig mye ved avkriminalisering, viser studier.

STRAFFEN KOSTER MEST: Kriminalisering av cannabis tar ressurser fra mer alvorlig kriminalitet i politi og rettsapparat, og kan ha klare negative konsekvenser for ellers lovlydige mennesker, skriver kronikkforfatterene.
Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
STRAFFEN KOSTER MEST: Kriminalisering av cannabis tar ressurser fra mer alvorlig kriminalitet i politi og rettsapparat, og kan ha klare negative konsekvenser for ellers lovlydige mennesker, skriver kronikkforfatterene. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DAVID NUTT var formann for ACMD, Storbritannias vitenskapelige råd i rusmiddelspørsmål. Da myndighetene klassifiserte hasj som mer skadelig og alvorlig enn før, påpekte han at dette var uten faglig grunnlag.

Sammen med en artikkel der han sammenlignet risikoen for akutt skade ved hesteridning (1 per 350) med tilsvarende for ecstasybruk (1 per 10 000), var det nok til at innenriksministeren ga ham sparken sent i 2009.

- En rådgiver for myndighetene, sa ministeren, - kan ikke samtidig motarbeide myndighetenes politikk.

GITT DE FUNN forskere har gjort, kan dette snus på hodet: Kan en vitenskapelig rådgiver her la være å motarbeide politikken som føres? Her er noen studier som illustrerer poenget.

1. AVKRIMINALISERING har liten effekt på bruk.

Forskerne MacCoun og Reuter studerte konsekvensene av ulike typer avkriminalisering, fra lisensiert salg i coffeeshops til å gi bøter snarere enn fengsling og strafferegistrering. Artiklene (en av dem i prestisjetunge Science) fant at avkriminalisering — enten det var Nederland, Australia eller stater i USA — hadde liten innvirkning på omfanget av cannabisbruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer