Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett: PST brøt loven da de konfiskerte Rolfsens film

Filmskaperen tapte i tingreten og lagmannsretten, men vant i Høyesterett. Dommen var enstemmig.

FÅR DOMMEN I DAG: Ulrik Imtiaz Rolfsen i Høyesterett, som behandler Rolfsens klage på PSTs beslag av hans upubliserte, dokumentariske filmmateriale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR DOMMEN I DAG: Ulrik Imtiaz Rolfsen i Høyesterett, som behandler Rolfsens klage på PSTs beslag av hans upubliserte, dokumentariske filmmateriale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen vant sin rettssak mot PST i Høyesterett fredag ettermiddag. 

Høyesterett mente PST brøt loven da de beslagla upublisert materiale fra Imtiaz Rolfsen i sommer. Det var film fra en kommende dokumentar om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge som Rolfsen lager. 

Fredag ettermiddag falt Høyesterett ned på at PST brøt loven da de konfiskerte videomateriale fra Rolfsen.

Enstemmig Førstevoterende høyesterettsdommer Arne Ringnes leste opp sin kjennelse, og slo tidlig fast at Rolfsen som filmskaper er beskyttet av kildevernet på samme måte som pressen. 

Han konkluderte også at det ikke er avgjørende at PST sier de ikke hadde som mål å avsløre Rolfsens kilder. 

- Jeg er kommet til at beslaget må oppheves, sa Ringnes i sin kjennelse. Rolfsen vant dermed en knusende seier mot PST.  
 
Han fikk enstemmig støtte fra de andre dommerne i Høyesterett. 
 
- Rolfens filmprosjekt er i kjernen av undersøkende journalistikk, hvor allmennheten har behov for kunnskap og innsyn. Et effektivt kildevern er helt avgjørende for at filmen skal gjennomføres, fortsatte Ringnes.

Spent Rolfsen Saken har fått sterk kritikk fra flere hold, både blant pressefolk og av norske filmskapere, som har sagt at norsk dokumentarfilm er sterkt skadelidende som følge av razziaen. 

- Jeg venter og ser, sier en spent Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagbladet på vei inn i rettslokalet.

- Hvordan er magefølelsen? 

- Magefølelsen er at jeg venter og ser, sier han. 

Tapte to ganger, vant i dag Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett kom frem til at beslaget var lovlig, og Rolfsen anket umiddelbart til Høyesterett.

Høyesterett behandlet saken i begynnelsen av denne måneden. Den gang påberopte Rolfsen seg pressens kildevern, og hans advokat Kim Gerdts prosederte på at det kan bli vanskeligere for å pressen å avdekke skjulte forhold i samfunnet hvis kildene ikke kan stole på at deres identitet holdes hemmelig.

Pressens kildevern er en sentral del av ytringsfriheten, beskyttet i den europeiske menneskerettighetskonvensjonens og regulert i straffeprosessloven og tvisteloven.

Høyesterett har altså gått imot de andre rettsinstansene, og falt ned på en helt annen konklusjon.

Redaktørstøtte Norsk Redaktørforening (NR) har meldt seg som partshjelper i saken, og generalsekretær Arne Jensen sier til Dagbladet at dommen er svært viktig.

- Dersom vi får medhold, noe vi selvfølgelig håper, så har Høyesterett bidratt til at kildevernet er et sterkt prinsipp i Norge og at ikke politiet kan dukke opp uanmeldt å beslaglegge journalistisk materiale, sier Jensen.

Han er allerede på plass i retten når Dagbladet snakker med ham.  

- Får vi ikke medhold frykter vi at mange kilder i kontroversielle saker vil vegre seg for å uttale seg til norske kilder, fordi de ikke lengre kan stole på at kildevernet i norsk presse er til å stole på.  

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!