Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett snur ikke i Baneheia-injuriesak

Menneskerettighetsdomstolen mener Fædrelandsvennen kom med ærekrenkelser i Baneheia-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||På tross av en dom fra Menneskerettighets- domstolen (EMD), vil ikke Høyesterett gjenåpne saken om Fædrelandsvennens påståtte ærekrenkelser i Baneheia-saken.

EMD-dommen konkluderte med at den norske stat ikke ga mannen tilstrekkelig personvern mot ærekrenkelser da han ble omtalt i Baneheia-saken. Men Høyesterett har nå avvist en gjenåpning av saken for norsk rett, skriver Dagens Næringsliv.

Mannen ble beskrevet som «trolig den mest interessante» som politiet sjekket bevegelsene til kort tid etter drapene i Kristiansand. Han saksøkte Fædrelandsvennen for ærekrenkelser for blant annet å ha trykket informasjon som kunne identifisere ham.

Etter å ha tapt i alle tre rettsinstanser i Norge, fikk mannen i fjor medhold i Den europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Staten ble dømt til å betale mannen 280.000 kroner i oppreisning.

Høyesteretts ankeutvalg sendte spørsmålet om gjenåpning av saken til Høyesterett. Hans advokat, Per Danielsen, antydet et oppreisningskrav på 1,5 millioner kroner og mente at saken burde føre til endringer i norsk rettsvesens behandling av injuriesaker.

- På vegne av avisen er vi veldig fornøyde med Høyesteretts vurdering. Vi mener at avgjørelsen i Menneskerettighetsdomstolen er feil, sier advokat Halvor Manhaus, som har ført saken for Fædrelandsvennen til avisen.

(NTB)Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!