Kvinnefestivalen i Bergen

Høylydte demonstranter kuppet litteraturhus – politiet tilkalt

- Publikum var redde.

POLITI TILKALT: Før filmen ble vist, tok 40-50 demonstranter over auditoriet i Bergen Litteraturhus. Flere opplevde demonstrantene som truende, mange ble redde og flere forlot salen. Politiet måtte komme og rydde opp. Foto: Eva Aarskog / Kvinnefestivalen i Bergen
POLITI TILKALT: Før filmen ble vist, tok 40-50 demonstranter over auditoriet i Bergen Litteraturhus. Flere opplevde demonstrantene som truende, mange ble redde og flere forlot salen. Politiet måtte komme og rydde opp. Foto: Eva Aarskog / Kvinnefestivalen i Bergen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går kveld, onsdag 14. mars, skulle dokumentarfilmen «Tre dager med frihet» bli vist på Litteraturhuset i Bergen. Men så enkelt skulle det ikke bli, skriver BT, som først omtalte saken.

Arrangementet var en del av en 14 dager lang kvinnefestival knyttet til kvinnedagen 8. mars. Vel 60 frammøtte var på filmpremieren i går, hvorav 40-50 av dem var demonstranter.

- Ble veldig kaotisk

- Publikum opplevde det skremmende og mange var redde. Da vi startet filmen, reiste demonstrantene seg og begynte å skrike og synge. Brannalarmen ble også utløst. Det var veldig kaotisk, sier filmskaper og sosialantropolog Thera Mjaaland Dagbladet.

Det ble fullt kaos da filmen, som handler om en kvinnefestival i Etiopia, skulle vises. Politiet ble tilkalt for å roe gemyttene.

Hvert år feirer kvinner i Tigray i Nord-Etiopia sin frihet i hele tre dager under kvinnefesten Ashenda. Det er en film om dette som Mjaaland, som har bodd delvis i Etiopia i 25, år har laget.

Passet på av politiet

Hun sier at det er politiske forhold i Etiopia som ligger bak demonstrasjonen.

- Demonstrantene tilhører opposisjonen til makthaverne i landet og ser på meg som en løpejente for regimet. Det de gjorde i går, å hindre ytringsfrihet, er det samme som de anklager regimet for selv å gjøre, sier Mjaaland.

Demonstrantene ble kastet ut, men nektet å forlate stedet.

KVINNEFESTIVAL: Feirende kvinner i Tigray i Etiopia under kvinnefesten Ashenda, fra dokumentarfilmen «Tre dager med frihet». Foto: Thera Mjaaland / Tewodros Hailemikael / privat
KVINNEFESTIVAL: Feirende kvinner i Tigray i Etiopia under kvinnefesten Ashenda, fra dokumentarfilmen «Tre dager med frihet». Foto: Thera Mjaaland / Tewodros Hailemikael / privat Vis mer

- Politiet ble stående ute sammen med demonstrantene, som nektet å gå. Politiet ble værende utenfor Litteraturhuset mens filmen ble vist. De frammøtte opplevde det skremmende, og var engstelige på mine vegne. Jeg var ikke redd, men det hele var temmelig absurd, sier Mjaaland til Dagbladet.

- Har aldri skjedd før

Filmpremieren i går var en del av Kvinnefestivalen i Bergen, som avsluttes i dag etter to uker med 32 ulike arrangementer. Den ble langt mer dramatisk enn selv Mjaaland, som var klar over en viss murring i det etiopiske miljøet i Bergen, hadde forventet.

- Noe slikt har aldri skjedd før i Litteraturhusets historie, sier daglig leder av Litteraturhuset, Kristin Helle-Valle, til BT.

Heller ikke Eva Aarskog i Kvinnefestivalen i Bergen har opplevd noe liknende. Hun tok bilder av demonstrantene med mobiltelefonen.

- Ubehagelig opplevelse

- Det var en ubehagelig opplevelse, og flere av de frammøtte forlot Litteraturhuset uten å ha sett filmen. Det var skremmende og mange var redde, sier Aarskog til Dagbladet.

Det var mer enn dobbelt så mange demonstranter enn publikum for øvrig.

- Makteliten i Etiopia kommer fra Tigray og de som demonstrerte tilhører opposisjonen. De demonstrerer mot alt som kommer derfra, sier filmskaper Mjaaland, som har laget filmen sammen med Tewodros Hailemikael.

Politisk brekkstang

Hun forteller at den eldgamle kvinnekulturen var i ferd med å dø ut, men har fått sin renessanse. Innspillingen ble gjort under feiringen i regionhovedstaden Mekelle i august 2017. Det er utgangspunktet for Mjaalands dokumentarfilm.

Politiet i Bergen bekrefter overfor BT at de sendte en patrulje til stedet for å fjerne demonstrantene fra auditoriet.

Demonstrantene, som Mjaaland hevder bruker filmen som politisk brekkstang, var høylytte og nektet å forlate auditoriet. Selv ikke da filmen ble avlyst, ville de demonstrerende etiopierne dra.

Verken arrangøren eller Dagbladet kjenner identiteten til demonstrantene, og vi har derfor ikke fått deres versjon av hendelsen. Dagbladet har forsøkt å få kontakt med det etiopiske miljøet i Hordaland, uten å lykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer