Høypuls for dikt

AnneMa Aspaas (52) valgte seg Hans Børli.

(Dagbladet.no): - Nå fikk jeg hurtigpuls av forfjupselse. For en uventet hyggelig overraskelse - for Hans Børli og meg! svarer AnneMa ivrig.

Hun har sendt inn sitt yndlingsdikt til kåringen av folkets yndlingsdikt. Det er Børlis dikt «Ett er nødvendig» fra diktsamlingen Vindharpe (1974), som begynner slik:

Ett er nødvendig - her
i denne vår vanskelige verden
av husville og heimløse:

Å ta bolig i seg selv

(...)

- Hvorfor dette diktet?

- Av alle dikt jeg har lest, tror jeg det er dette som har merket meg mest. Det tidsaktuelle - mer enn noen gang - slår meg som uhyre viktig. Børli komponerer det fram i all tydelighet og genialitet: En genuin, generell «sannhet», en oppfordring til tilgjengelighet og integritet i våre krevende liv i en vanskelig verden. Å se, å bli sett. Tilstedeværelse i seg selv og for andre. For meg angår denne appellen både enkeltindividet og grupper eller samfunn, svarer AnneMa.

Dilemma

Hun har lest dikt i fem år. Interessen ble utløst av et tilfeldig møte med et skrivende menneske som hadde stor evne til å formidle egen og andres lyrikk («Jeg fikk et manus og diktsamlinger i fanget og så at poesi var vakkert,» forteller hun).

Siden har det blitt mange dikt. Derfor kommer også et like sukk:

- Hvilket dilemma, å framheve én dikter blant så utrolig mange fremragende! Og jeg beklager, Tor Ulven, for ditt «Minutter» er også et dikt jeg elsker. Jeg må be om unnskyldning overfor Wera Sæther, Erlend Kiøsterud, ja, alle norske diktere som har sittet og komponert med ord som noter, for å gi oss en skatt av en arv.

Drømte dikt

AnneMa «småskriver» også, som hun kaller det. I perioder har hun deltatt aktivt på Diktkammeret, der hun ble månedens poet i februar 2002.

- Etter litt famling, ble Mika drømt og «født» fram i diktform. Han lever og vokser fremdeles, selv om hans videre historie

ikke er blitt helt og fullt beskrevet i tekstform. Mika blir aldri borte, skriver AnneMa.

- Skriver du for tida?

- Jeg bruker for tida den kreative energien på dialoger med andre om deres skriving og musikk, så jeg er ikke ofte synlig på Diktkammeret. Men jeg kommer nok tilbake, sier AnneMa.

SEND INN DITT YNDLINGSDIKT:

<B>TIL STEDE: AnneMa Aspaas deltar i blant i Diktkammeret. Som yndlingsdikt har hun valgt seg et av Hans Børli. Akkurat som <a href="http://db.no/kultur/2005/06/07/434029.html">Judith Sivertsen</A> før henne.