SYSSELSETTING: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) svarer Rødts Marie Snev Martinussen. Foto: Jørn H. Moen
SYSSELSETTING: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) svarer Rødts Marie Snev Martinussen. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Høyre: - Vi vil bli husket for omstilling

Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft.

Meninger

Nestleder i Rødt, Marie Snev Martinussen, spør i Dagbladet hva Solberg-regjeringen vil bli husket for. Svaret er som den regjeringen som tok ansvar for omstillingen av Norge. Det etter at Arbeiderpartiet hadde ledet en regjering med det største økonomiske handlingsrommet en regjering i Norge noensinne har hatt, uten å forberede Norge på en omstilling fra en oljebasert økonomi som måtte komme.

Etter 2005 så vi den største forverringen av norsk konkurransekraft noensinne. Produktiviteten falt, samtidig som den rødgrønne regjeringen økte todelingen av norsk økonomi. I 2012 var investeringene i petroleumsbasert næring 200 milliarder, mot 20 milliarder i fastlands-Norge. Selv med historisk høye oljepriser forlot de rødgrønne makten i 2013 med 15000 flere fattige barn i Norge enn da de tok over i 2005, flere i sykehuskø, økende arbeidsledighet og økonomien gikk, ifølge DnBs toppsjef Rune Bjerke, fra full gass i til halv fart allerede i slutten av september 2013. Det var tre uker før Solberg-regjeringen tiltrådte.

AP?s tiltakspakke etter finanskrisen i 2008 førte til en uansvarlig utsettelse av en omstilling av norsk økonomi. Siden finanskrisen i 2008 har dessuten hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft.

Solberg-regjeringen har i løpet av to år satt i gang politireform, høyskolereform, sykehusreform, jernbanereform, kommunereform og forhandler nå om en skattereform. De rødgrønne klarte å få en pensjonsreform i løpet av åtte år, og til og med den burde tas tak i. Men at Rødt drømmer seg tilbake til en rødgrønn mislykket politikk som førte til lite annet enn en større stat uten evne til omstilling, ligger jo egentlig i deres ideologis natur.