Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Norsk film

Høyre- og Frp-regjeringen har satt filmpolitikken på pause

Da Høyre og Frp flyttet inn i regjeringskontorene, ble filmpolitikken satt på pause.

«JULEKONGEN»: Sentrale aktører er skuffet over at regjeringen ser ut til å prioritere utenlandsk kulturproduksjon framfor å sikre den norske. Her Bjarte Tjøstheim og Stella Stenman i «Julekongen – Full rustning» fra 2015. Foto: Filmweb
«JULEKONGEN»: Sentrale aktører er skuffet over at regjeringen ser ut til å prioritere utenlandsk kulturproduksjon framfor å sikre den norske. Her Bjarte Tjøstheim og Stella Stenman i «Julekongen – Full rustning» fra 2015. Foto: Filmweb Vis mer
Meninger
Trond Giske
Trond Giske Vis mer
Anette Trettebergstuen
Anette Trettebergstuen Vis mer

I dag er det ti år siden Arbeiderpartiet la fram filmmeldingen Veiviseren og sørget for en storsatsing på norsk film. Etter fire år med en Høyre- og Frp-regjering som har satt filmpolitikken på pause, er Arbeiderpartiet klare for et nytt løft.

Målene for Veiviseren var konkrete og ambisiøse: Minst 25 spillefilmer per år og dobling av eksporten av norsk film. Det skulle lages film i alle landsdeler og av både menn og kvinner. Og Norge skulle vinne internasjonale priser. Det aller viktigste målet var at tilliten mellom norske filmskapere og publikum skulle gjenopprettes. Hver fjerde solgte kinobillett skulle være til en norsk film, noe som ville innebære at nesten dobbelt så mange skulle velge en norsk produksjon.

Ti år etter kan vi fastslå at politikken virket. Publikumsandelen har økt kraftig og ligger nå mellom 20 og 25 prosent. Undersøkelser viser at det norske folk har et svært positivt inntrykk av norsk film. Eksporten er flerdoblet, satsingen på regional film er tredoblet og mangfoldet av filmer er større enn noen gang. Filmløftet ble en suksess.

Men da Høyre og Frp flyttet inn i regjeringskontorene, ble filmpolitikken satt på pause. Den nye regjeringen åpnet friskt med å kutte stort til Filmfondet, og siden har norsk film vært utsatt for en regjering som konsekvent har nedprioritert norsk filmproduksjon. Etter at årets budsjett ble lagt fram, uttalte Frederick Howard, som produserte «Kaptein Sabeltann» og «Julekongen – Full rustning», at han også ville vurdert å rømme landet om det var hans budsjett, med referanse til at kulturministeren prioriterte å bruke dagen i utlandet. Flere sentrale filmfolk uttrykte sterk skuffelse og kritiserte regjeringen for å prioritere utenlandsk kulturproduksjon framfor å sikre den norske.

Det er trist, både for filmbransjen og for fellesskapet. Norsk film skaper forståelse for Norges samtid og historie; det skaper stolthet og tilhørighet og det samler nasjonen rundt de gode og viktige historiene. Film gir en mulighet til å formidle norsk kultur og natur til omverdenen, og det styrker oss som turistdestinasjon. Derfor er norsk film en prioritert næringssatsing for Arbeiderpartiet.

Vi vil videre og skape mer arbeid for filmfolk og gode og viktige opplevelser for seerne. Vi vil fortsette arbeidet for at det skal produseres minst 25 kinofilmer årlig i Norge, og at norske filmer skal stå for en firedel av billettsalget ved norske kinoer. Vi vil at det skal produseres minst ti tv-dramaserier og ti barnefilmer i Norge årlig. Kvinneandelen i norsk film, foran og bak kamera, må opp på minst 40 prosent.

Disse målene er fullt oppnåelige med økte produksjons- og co-produksjonstilskudd, etterproduksjonsmidler og bedre støtteordninger til norske filmfestivaler. Insentivordningen må videreutvikles til å bli mer forutsigbar. Filmregionene skal styrkes og talentsatsingen økes. Vi ønsker å bidra til desentralisert kinostruktur og til at bygdekinoene opprettholdes, slik at folk i hele landet skal kunne gå på kino uten å måtte reise langt for å få det til. Cinematekene skal få økt forutsigbarhet, og lokale film- og kinotiltak skal ivaretas. Filmfondet må styrkes, ikke svekkes, slik Høyre- og Frp-regjeringen har gjort. Vi har de siste tre årene vist i våre alternative statsbudsjetter at vi mener alvor.

Filmpolitikken må få et løft. Slik Veiviseren i 2007 ga filmbransjen ny giv, ønsker vi å få sjansen til å gjøre det igjen i regjering til høsten. Stortingsvalget kan bli et retningsvalg for norsk film. Arbeiderpartiet vil igjen vise vei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media