INGEN DØGNFLUE: Listen over vanvittige utspill har etter hvert blitt lang, og Trump er ingen døgnflue. Han representerer store deler av den republikanske grasrota, skriver Pål Yasin Ezzari. Foto: Yin Bogu / NTB Scanpix
INGEN DØGNFLUE: Listen over vanvittige utspill har etter hvert blitt lang, og Trump er ingen døgnflue. Han representerer store deler av den republikanske grasrota, skriver Pål Yasin Ezzari. Foto: Yin Bogu / NTB ScanpixVis mer

Høyre bør bryte med republikanerne

Den kvinnefiendtlige og rasistiske klimafornekteren Donald Trump er presidentkandidat for Høyres søsterparti. 

Meninger

Offisielt er det republikanske partiet Høyres søsterparti. Det har lenge vært et tvilsomt selskap å befinne seg i. Med Trump som presidentkandidat bør det være uutholdelig.

Jeg er uenig med Høyre i mange saker, men liker å tro at vi står sammen i kampen for grunnleggende menneskerettigheter. At vi deler antirasistiske holdninger, at vi ser på likestilling som et viktig mål og at vi i det store og det hele er enige om at vi må gjøre noe med menneskeskapt global oppvarming. Det er ikke republikanernes presidentkandidat. Det har de fleste som har fulgt sirkus Trump forstått.

Trump er ikke alene om å sitte på skremmende politiske standpunkt i sitt parti. Ser vi på de to kanskje viktigste politikkområdene for menneskehetens framtid, nemlig kjernefysiske våpen og klimaendringer, har store deler av partiet og deres velgere meninger godt egnet til å ødelegge nattesøvnen.

TVILER PÅ TRUMP-STØTTE: Det vil overraske meg om noen i Høyre støtter Trump foran Clinton, skriver Pål Yasin Ezzari.
TVILER PÅ TRUMP-STØTTE: Det vil overraske meg om noen i Høyre støtter Trump foran Clinton, skriver Pål Yasin Ezzari. Vis mer

Ekstreme kristne i det republikanske partiet heier fram Israels kolonisering av Palestina i påvente av Armageddon. Deres korstog mot kvinners rett til å bestemme over egen kropp fortsetter med betydelig gjennomslagskraft i egen organisasjon.

Et minimum av anstendighet er vanskelig å finne når Trump går sin seiersgang på partikongressen. Om motkandidaten hører vi slagord som «bur henne inne» ljome i lokalet blant republikanernes medlemmer. En av Trumps rådgivere mener Hillary Clinton bør skytes.

Når Trump ønsker å gjøre tortur lovlig, er det rimelig å be Norges største regjeringsparti vurdere linken til hans parti. Høyre bør ikke stå i ledtog med en sexistisk presidentkandidat som svarer en kvinnelig journalist med ukvemsord som «bimbo» og kommentarer om menstruasjon.

Listen over vanvittige utspill har etter hvert blitt lang, og Trump er ingen døgnflue. Han representerer store deler av den republikanske grasrota.

I 2012 kunne Aftenposten melde om at mange av Høyres stortingspolitikere ønsket Obama fremfor Romney. Det vil overraske meg om noen støtter Trump foran Clinton. Ettersom den politiske aksen i USA ligger mange hakk til høyre for den norske, har nok de fleste høyrefolk mer til felles med demokratene. Det blir stadig mer uansvarlig å assosiere seg med republikanerne. Erna og co bør ta konsekvensen av dette og bli demokratenes søsterparti i stedet. Det er et velment råd fra en politisk motstander.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.