HELGEKOMMENTAREN:

Høyre bør ikke være redd for å gi kvinner kontroll over egen reproduksjon

Formynderske Høyre.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og forøvrig kan man gjøre hva man vil. Norges lover er ikke så enkle som kardemommeloven, men hovedprinsippene fanges overraskende godt opp i denne ene setningen. Når det kommer til bioteknologi kastes imidlertid kardemommeloven ut av vinduet, og Politimester Bastian blir fort erstattet av Tante Sofie, selv i det selverklærte frihetspartiet Høyre.

På landsmøte i april skal partiet avgjøre om de mener at det bør være forbudt for norske kvinner å ta i bruk eggdonasjon, surrogati og lagring av egne egg. I disse dager tar fylkeslagene stilling til utkast til en ny resolusjon om bioteknologi hvor linja er klar: Forbud, forbud, forbud.

Hva er så begrunnelsen for at myndighetene bør nekte kvinner selvråderett over egen reproduksjon? Ta lagring av ubefruktede egg, som kan frigjøre kvinner fra den biologiske klokka ved at de kan fryse ned egg til senere bruk. Det vil, ifølge Høyre, «bidra til en utvikling med press mot kvinnen, fra for eksempel arbeidsgiver eller andre, om å utsette graviditet til et mer «passende» tidspunkt.» SV må være stolt over å se sitt verdensbildet bekreftet i Høyres program.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer