Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Investeringer i unotert infrastruktur:

Høyre bør snu Oljefondet i morgen

En ypperlig mulighet for statsministeren å bevise at hun ikke bare har det i kjeften.

KORT VEI: Når Høyres landsmøte nå har gått inn for at Oljefondet skal få investere i unotert infrastruktur, bør veien til handling være kort, skriver Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KORT VEI: Når Høyres landsmøte nå har gått inn for at Oljefondet skal få investere i unotert infrastruktur, bør veien til handling være kort, skriver Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ble det klart at Høyre går inn for at Statens Pensjonsfond Utland (SPU), bedre kjent som «Oljefondet», skal få lov til å investere i unotert infrastruktur, som solceller og vindkraftparker. På tirsdag har regjeringen muligheten til å følge opp med handling.

Regjeringens egne ekspertutvalg har gjentatte ganger foreslått det samme, men regjeringen har blokkert for en utvikling. De Grønne har foreslått det. Stortingsflertallet er for. Til og med Ernas egen Jeløya-plattform har slått fast at regjeringen vil vurdere å la Oljefondet investere slik.

Da passer det jo bra å omsider justere den konservative Høyre-politikken etter terrenget.

Norge har opparbeidet seg en enorm formue som de fleste land misunner oss. Den skal være med på å betale pensjonen vår. Samtidig er det en formue som vi har skapt gjennom produksjon av olje og gass, som har bidratt til klimaproblemet som i dag er en av våre største utfordringer.

Vi bør derfor sette dette fondet i bruk for å skape den nye grønne fremtiden. I tillegg til å tillate fondet å investere i vindparker og solenergi, bør vi også ta en større gjennomgang av fondets formål og retningslinjer. De Grønne har tidligere foreslått å omdøpe fondet til «Fremtidsfondet (SPU)». Vi mener det er riktig å styrke Etikkrådet. Fondet bør selge seg helt ut av olje og gass, og likestille mål om sosial og økologisk bærekraft med målet om avkastning. For de utelukker ikke hverandre.

Grønne investeringer vil antagelig sikre pensjonskassa langt bedre for fremtiden, enn å investere tungt i noe verden er enig om å slutte med.

I desember var til og med Erna Solberg på klimatoppmøte i Paris, og ble enig med president Emmanuel Macron om at Norge og Oljefondet skal være med på et finansielt «klimatopplag».

Høres bra ut. Men samtidig sa Solberg at Oljefondet ikke skal være et klimavirkemiddel. Jaha?

Forvirrende dobbeltkommunikasjon til side – når Høyres landsmøte nå har gått inn for at Oljefondet skal få investere i unotert infrastruktur, bør veien til handling være kort.

I morgen legger regjeringen frem årets melding om Oljefondet. Det er en ypperlig mulighet for statsministeren å bevise at hun ikke bare har det i kjeften.

Snu Oljefondet, og gjør Norge til et bedre land for verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!