DEBATT

Investeringer i unotert infrastruktur:

Høyre bør snu Oljefondet i morgen

En ypperlig mulighet for statsministeren å bevise at hun ikke bare har det i kjeften.

KORT VEI: Når Høyres landsmøte nå har gått inn for at Oljefondet skal få investere i unotert infrastruktur, bør veien til handling være kort, skriver Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KORT VEI: Når Høyres landsmøte nå har gått inn for at Oljefondet skal få investere i unotert infrastruktur, bør veien til handling være kort, skriver Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble det klart at Høyre går inn for at Statens Pensjonsfond Utland (SPU), bedre kjent som «Oljefondet», skal få lov til å investere i unotert infrastruktur, som solceller og vindkraftparker. På tirsdag har regjeringen muligheten til å følge opp med handling.

Regjeringens egne ekspertutvalg har gjentatte ganger foreslått det samme, men regjeringen har blokkert for en utvikling. De Grønne har foreslått det. Stortingsflertallet er for. Til og med Ernas egen Jeløya-plattform har slått fast at regjeringen vil vurdere å la Oljefondet investere slik.

Da passer det jo bra å omsider justere den konservative Høyre-politikken etter terrenget.

Norge har opparbeidet seg en enorm formue som de fleste land misunner oss. Den skal være med på å betale pensjonen vår. Samtidig er det en formue som vi har skapt gjennom produksjon av olje og gass, som har bidratt til klimaproblemet som i dag er en av våre største utfordringer.

Vi bør derfor sette dette fondet i bruk for å skape den nye grønne fremtiden. I tillegg til å tillate fondet å investere i vindparker og solenergi, bør vi også ta en større gjennomgang av fondets formål og retningslinjer. De Grønne har tidligere foreslått å omdøpe fondet til «Fremtidsfondet (SPU)». Vi mener det er riktig å styrke Etikkrådet. Fondet bør selge seg helt ut av olje og gass, og likestille mål om sosial og økologisk bærekraft med målet om avkastning. For de utelukker ikke hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer