<strong>BRYTER:</strong> «Det er forstemmende å se at Høyre bryter klimaforliket», skriver Terje Aasland (Ap), leder for Arbeiderpartiets energi- og miljøfraksjon. Foto:  Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
BRYTER: «Det er forstemmende å se at Høyre bryter klimaforliket», skriver Terje Aasland (Ap), leder for Arbeiderpartiets energi- og miljøfraksjon. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Høyre bryter klimaforliket

Høyre sa de ville være garantisten for at klimaforliket ble fulgt opp da de inntok regjeringskontorene. Nå bryter partiet klimaforliket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I klimaforlikene i 2008 og 2012 vedtok et bredt flertall på Stortinget at Norge skal være karbonnøytralt i 2050. Målet skulle fremskyndes til 2030, hvis verden fikk på plass en global og ambisiøs klimaavtale. Alle partier bortsett fra Fremskrittspartiet var med.

Høyre sa de ville være garantisten for at klimaforliket ble fulgt opp da de inntok regjeringskontorene. Venstre lovte at de skulle sørge for et grønt taktskifte selv om de satte klimafornekternes favorittparti - Fremskrittspartiet - inn i regjeringskontorene.

Nå ser vi resultatene. Mens utslippene gikk ned under Stoltenberg II-regjeringen, øker utslippene igjen. Og denne uken ble det klart at Høyre gjør alvor og faktisk bryter med klimaforliket. Til tross for at vi nå har fått en global og ambisiøs internasjonal klimaavtale på plass, vil regjeringen vente og se, før den eventuelt vil følge opp målet om et karbonnøytralt Norge i 2030.

Parisavtalen er den første rettslig bindende klimaavtale med reell global deltakelse fra alle land. Avtalen er mer omfattende og mer ambisiøs enn mange så for seg. Landene skal holde økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen godt under to grader. Togradersmålet er så ambisiøst at det krever netto nullutslipp i andre halvdel av århundret - vi må ta ut mer karbon enn det vi slipper ut i atmosfæren. Arbeiderpartiet arbeider for å nå målet - regjeringen gjør det ikke.

Det er forstemmende å se at Høyre bryter forliket. Statsminister Erna Solberg har til alt overmål konkludert med at Parisavtalen ikke er global. Dette stikk i strid med alle faglige analyser, så vel som stående ovasjoner etter høyrestatsråd Tine Sundtofts innsats under toppmøtet i Paris i desember.

Arbeiderpartiet la i februar fram 45 konkrete forslag for å redusere klimagassutslippene. Vi inviterte til et bredt klimaforlik, slik vi i de siste stortingsperiodene har hatt tradisjon for i Stortinget. Regjeringspartiene, KrF og Venstre sa nei, og har isteden forhandlet fram en egen energi- og klimapakke som ble vedtatt av Stortinget denne uken. Det er synd, fordi et bredt klimaforlik, der også Arbeiderpartiet var med, ville gitt langt bedre klimaresultat. At Frp velger partipolitikk fremfor hva som er best for landet er vi kjent med. At Venstre gjør det samme er mer overraskende.

Arbeiderpartiet og våre velgere har alltid ligget langt nærmere Venstre og Kristelig Folkeparti i både miljø- og klimapolitikken enn Høyre og Fremskrittspartiet. Derfor er det rett og slett helt uforståelig at Venstre ikke engang har villet snakke med Arbeiderpartiet om klimaforslagene vi la fram i februar. Er det fordi venstreleder Trine Skei Grande ikke vil at det skal bli kjent for Venstres miljøvelgere at de kunne ha oppnådd langt flere resultater dersom Venstre samarbeidet med sentrum-venstre fremfor ytterste høyre?

Uansett begrunnelse er det fremtidige generasjoner og vårt felles klima som betaler prisen for politisk spill og taktikkeri. Det er ikke bare synd, det er rett og slett uansvarlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer