BAKERST I KØEN: Hvis vi ikke sørger for at alle elever får lære koding kan vi skape nye klasseskiller, mener artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BAKERST I KØEN: Hvis vi ikke sørger for at alle elever får lære koding kan vi skape nye klasseskiller, mener artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Utdanning

Høyre er digitale sinker i skolen

Digital kompetanse er for viktig til at vi kan overlate det til tilfeldighetene.

Meninger

Arbeiderpartiet vil at alle elever skal få lære koding i skolen. Det er Høyre imot. Så viktig kunnskap er det feil at ikke alle elever får lære.

Digital kompetanse vil være like viktig som å kunne lese for dagens elever. At de lærer hvordan en datamaskin virker, ikke bare hvordan de skal bruke den, kan bli avgjørende for hvordan livene våre vil ser ut. Vi trenger teknologi som gjør at besteforeldre skal kunne bo hjemme lenger eller for at elever får bedre oppfølging på skolen.

Christian Tynning Bjørnø
Christian Tynning Bjørnø Vis mer

Hva skal vi leve av i framtida? Framtidas næringsliv, nye varer, tjenester, industrieventyr eller eksportsuksesser skapes med ny teknologi. Fremadstormende økonomiske stormakter som Kina, India og Brasil satser på teknologisk kunnskap.

Det må vi også.

Vi er ikke dårlige på teknologi i Norge, men vi er aller best på å forbruke den. Vi er raske til å ta i bruk det andre har laget, men er ikke like gode på å bruke teknologien som verktøy til å skape. Vi mangler spisskompetanse: alt for få velger å studere informasjonsteknologi, teknologiske fag eller realfag.

Hvorfor interesserer ikke norsk ungdom seg for å studere teknologi? Det er definitivt ikke fordi de mangler tilgang til datamaskiner, smarttelefoner eller spillkonsoller. Jeg tror det blant annet er fordi koding er et fremmedspråk for dem. Når vi ikke vekker barn og unges nysgjerrighet for teknologi og realfag fra barneskolen av er det ikke rart at de ikke velger teknologiutdanning.

Arbeiderpartiet vil at alle elever skal lære koding i barneskolen. Det holder ikke, slik Høyre mener, med et valgfag. Ungdomsskolen er for sent. Et valgfag vil bare være et tilbud for de som er så heldige å gå på en skole med råd til å tilby det.

Digital kompetanse er for viktig til at vi kan overlate det til tilfeldighetene. Hvis vi ikke sørger for at alle elever får lære koding kan vi skape nye klasseskiller, der de uten datamaskiner eller datakyndige foreldre stiller bakerst i køen til arbeidslivet.

Koding handler også om å sørge for at alle barn får den kompetansen vi trenger i framtida. Derfor vil Arbeiderpartiet at alle barn skal lære koding. Vi vil ha en skole for framtida, Høyre vil vente og se. Vi trenger et regjeringsskifte.