DEBATT

Økonomi:

Høyre er et økonomisk uansvarlig parti

Fossilpartiet Høyre må fri seg fra sin ideologiske tvangstrøye, og bli et pragmatisk, ansvarlig styringsparti – så vi kan sikre fremtidens verdiskaping og velferd.

Kutter skatter: Leder av Finanskomiteen Henrik Asheim anklager venstresiden for uansvarlighet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Kutter skatter: Leder av Finanskomiteen Henrik Asheim anklager venstresiden for uansvarlighet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyre har, ved Jan-Tore Sanner (VG, 14.12) og Henrik Asheim (Dagsavisen, 14.12), satt i gang en klagesang over venstresidens manglende forståelse for Høyres feilslåtte politikk for verdiskaping, som de selv mener er ansvarlig.

Verdier må skapes før de deles, lyder refrenget. Det er selvsagt riktig. Men resten av sangen er falsk.

Sanner anklager Ap for å ha sluttet å være et pragmatisk styringsparti. Et av eksemplene er at Jonas Gahr Støre vil «stoppe kommersialiseringen av velferdstjenester». Som jeg tidligere har argumentert for, fører ikke kommersialisering av velferden til noen ekstra verdiskaping. Om barnehager drives i offentlig eller kommersiell regi, er i seg selv likegyldig for verdiskapingen – det gir samme utslag i brutto nasjonalprodukt.

Men det er en næringspolitisk bommert å trekke privat kapital inn i oppgaver offentlig sektor kan løse fint – og bedre – selv. Vi har bruk for den private kapitalen andre steder.

At Høyre ikke ser dette, og insisterer på kommersielle aktører i velferden, kan vanskelig forstås som annet enn et utslag av enten ideologi eller forsvar av økonomiske særinteresser. Politikk for verdiskaping er det i alle fall ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer