Høyres landsmøte 2019:

Høyre er i en farlig posisjon

Partiet ligger godt an på målingene, men kan framstå mett og selvtilfreds.

HVA NÅ?: Statsminister Erna Solberg følger spent med under hopprennet for menn i normalbakke i ski-VM i Seefeld. Nå til helga skal hun lose partiet gjennom sitt landsmøte på Gardermoen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
HVA NÅ?: Statsminister Erna Solberg følger spent med under hopprennet for menn i normalbakke i ski-VM i Seefeld. Nå til helga skal hun lose partiet gjennom sitt landsmøte på Gardermoen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Formvurdering foran landsmøtet:

Etter en stormfull politisk høst og vinter, er det fristende å spørre: «Hvor er det blitt av Høyre?» Partiet vil kvittere raskt og kjekt ved å peke på meningsmålingene, som viser at partiet ligger høyt og komfortabelt plassert. Det skal de være litt forsiktige med. På nettstedet pollofpolls.no som presenterer en gjennomsnitt av alle meningsmålinger, ser vi at partiet har hatt en fallende kurve siden i fjor sommer - som ble brattere etter abortbråket i vinter.

Det snudde ikke før Trond Giske-saken kom som en reddende engel for et par uker siden. Høyre ligger altså i en litt farlig posisjon, det er lett for partiet å framstå som mett og selvtilfreds.

Dette ser nok partiet selv. Utad er det lett å tolke utvidelsen av regjeringen med KrF som fullbyrdelsen av Erna Solbergs politiske prosjekt. Det er også vanskelig å håndtere den nye konstellasjonen. Firepartiregjeringen har et stort, innebygd politisk sprik og konfliktene partiene imellom vil alltid stå i fare for å overdøve de politiske sakene. Det som har vært mye av Høyres styrke de siste årene - retorisk dyktige politikere som har vært gode på sakene sine, er ikke lenger et like framtredende trekk. De trenger noe nytt å bite i.

Det ser det ut til at de forsøker å gjøre noe med foran landsmøtet denne helga. Partiet har valgt seg ut tre hovedområder, velferd i kommunene, verdiskaping i kommunene og internasjonal politikk. De to første handler om at Høyre må utvikle politikk for å fylle de store, gjennomførte reformene sine med innhold. Kommunereformen og regionreformen er tildels sterkt omstridt og danner mye av grunnlaget for Senterpartiets vekst. Høyre må lage prosjekter og argumenter som skal bevise at det har vært en god idé. Utenrikspolitisk forøker partiet å erobre posisjonen som det selvsagte valget for sentrumsorienterte internasjonalister og EU-tilhengere, nå som EØS-spøkelset henger over arbeiderbevegelsen.

Det er ikke gitt at dette vil være nok til å få fart på partiet. Men det hjelper litt at Høyre er i utfordrerposisjon i kommunevalget, og skal kjempe for å ta over makta i Oslo, Bergen og Trondheim.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.