<strong>KOMMUNEREFORMEN:</strong> Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) presenterte status for kommunereformen og regionreformen under en pressekonferanse på Stortinget i går. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix&nbsp;
KOMMUNEREFORMEN: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) presenterte status for kommunereformen og regionreformen under en pressekonferanse på Stortinget i går. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix  Vis mer

DEBATT

Debatt: Kommunereformen

Høyre, FrP og Venstre viser forakt for lokaldemokratiet

Senterpartiet har over tid advart mot at frivillighetsreformen i realiteten vil bli en tvangsreform. Jeg vil beklage at vi fikk rett. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så var katta ute av sekken. Kommunereformen som over tid har blitt omtalt som en frivillighetsreform er nå blitt en tvangsreform. Flertallspartiene er ikke fornøyd med de lokale vedtakene og skal derfor tvinge flere kommuner til å slå seg sammen. Alt sammen kokt sammen bak en lukket kontordør i Oslo. Høyre, FrP og Venstre viser forakt for lokaldemokratiet.

Geir Pollestad
Geir Pollestad Vis mer

Kommunekartet i Norge vil etter reformen være akkurat like fragmentert som før. Det blir ikke en mer ensartet kommunestruktur, bare færre kommuner. Forskjellen fra kommunereformen på 60-tallet er voldsom. Den var i det minste planmessig og begrunnet. Dagens reform bygger på bingo-prinsipp og ideologi. Det er ikke en kommunereform vi ser, det er en kommunedeform.

For å ta mitt eget fylke Rogaland som eksempel: Resultatet blir at Rennesøy og Finnøy legges inn under Stavanger og Forsand innlemmes i Sandnes. Ta en kikk på kartet og se hvor lite logisk det er. Ellers blir det meste som før: Kommunegrensen mellom Sandnes og Stavanger vil fortsatt gå gjennom kjøkkenavdelingen til IKEA på Forus og kjøretiden mellom Klepp rådhus og Time rådhus vil fortsatt være fem minutter. Det lever Senterpartiet godt med, men det viser at Jan Tore Sanner har mislykkes med sin store plan. Nå bruker han tvang for å redde stumpene. Lokaldemokratiet må betale prisen.

Kristelig Folkeparti har vært med gjennom hele reformen. Like før målgang hopper de av og sier de ikke kan være med på tvang. Nå har partileder Knut Arild Hareide lagt ut skrytevideo av dette på Facebook. Det er ikke til å bli imponert over. Kristelig Folkeparti har vært med på å legge grunnlaget for det som nå skjer. Selv om Kristelig Folkeparti nå hopper av, så gjør deres innsats i reformarbeidet at de bør gå litt stillere i dørene.

Senterpartiet har over tid advart mot at frivillighetsreformen i realiteten vil bli en tvangsreform. Jeg vil beklage at vi fikk rett. Nå vil Senterpartiet i regjering for å gi kommuner som er tvangssammenslått mulighet til å slippe fri fra tvangsvedtakene. Jeg er glad for at Arbeiderpartiet har gitt oss støtte i et slikt krav. Det betyr at det fortsatt er håp for tvangssammenslåtte kommuner.

Det er brukt enorme summer og arbeidskapasitet på kommunereformen. Det har også skapt mye uro og konflikt. En ny regjering skal ha mer fokus på at kommunene skal levere gode tjenester. Dette er langt viktige enn kommunegrenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer