Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Høyre har fått skrekken. I går og i natt ba de for det borgerlige samarbeidet

Bønnene retter seg mot Sylvi Listhaug, som er gjenstand for en oppsiktsvekkende politisk utfrysning - fra sine egne.

ALT I SPILL: Erna Solberg fra landsmøtet i 2017. Foto: NTB Scanpix.
ALT I SPILL: Erna Solberg fra landsmøtet i 2017. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det føles lenge siden nå, men rett før jul holdt en selvsikker statsminister Erna Solberg sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse. Struttende av selvtillit malte hun opp et historisk perspektiv: Siden Høyre-bølgen på 80-tallet har mandatfordelingen i Stortinget dannet grunnlag for borgerlig flertall i 7 av 10 perioder. Det som manglet, var borgerlig samling – altså fra Frp ytterst til høyre og inn mot borgerlige alliansepartnere i sentrum.

Med Venstre på vei inn, og et tvilende KrF på vent, var drømmen om full borgerlig samling nå innen rekkevidde. Forestillingen om et Frp og Høyre som endelig hadde skjønt sitt skjebnefellesskap, gjorde at Solberg konkluderte med patos:

«Egentlig er det sånn at Ap’s hegemoni over velgerne var over på 80-tallet. (...) Tiden da Ap kunne vinne regjeringsmakt uten å vinne valg, er nå forbi».

Temmelig nøyaktig tre måneder seinere er det nettopp det som kan komme til å skje.

Dersom KrF holder fast ved at de ikke har tillit til Sylvi Listhaug som justisminister, vil Erna Solberg i dag stille kabinettsspørsmål. Da er det ganske åpent om KrF trekker seg, eller om de faktisk holder fast på sitt standpunkt. For Erna Solberg, og Høyre, er dette en marerittaktig situasjon. Hele det nitid oppbygde borgerlige byggverket, framstilt av statsministeren selv som et historisk taktskifte i norsk politikk, står i fare for å falle i grus.

Alt takket være Sylvi Listhaug.

Det er for mye å bære for Høyre-folk. Det «anstendige Høyre» har lenge vært så anstendige at de knapt har ytret et pip offentlig om Sylvi Listhaugs utallige krumspring som statsråd i regjeringen. Alt for «saka», det vil si borgerlig samling.

Men nå piper det friskt fra Høyre-land. I går og i natt ba Høyre for det borgerlige samarbeidet, og bønnen rettet seg mot Sylvi Listhaug. Hun må rikke seg, i alle fall til et annet departement. Det er sentrale skikkelser som har framført budskapet: Nils August Andresen i Minerva, Kristin Clemet i Civita, ja selv fra langt inne på Listhaugs banehalvdel – hos Rita Karlsen i Rights.no. I går kveld la også Erna Solbergs tidligere «wonderboy», hennes politiske rådgiver fram til 2015, Rolf Erik Tveten, ut en status på Facebook som tryglet om å ta til borgerlig fornuft:

«Den borgerlige regjeringen har mange viktige prosjekter for landet: En bedre helsetjeneste, mer effektiv veibygging, skape nye jobber. Dette er viktige saker for Høyre, FrP, Venstre og KrF. Løsningene partiene har i fellesskap er viktigere enn Sylvi Listhaug. Det håper jeg hun selv erkjenner og setter FrP, regjeringen, borgerlig side, norsk politikk og Norge, foran seg selv.» Etterfulgt av Listhaugs klassiske punchline: «LIK OG DEL!»

Blant de som likte var en haug med tidligere sentrale Høyre-politikere, som statsministerens stabssjef inntil i fjor, Julie Brodtkorb. Også Høyres markedssjef, Dag Terje Solvang, helseminister Bent Høies ektemann, trykket «liker».

Stemningen er nå så sur, høylytt og offentlig, at Sylvi Listhaug antakelig har gjort seg til paria hos regjeringspartner Høyre. Ved tidligere kontroverser har Høyre alltid forsvart Listhaug, og pekt på politiske motstandere isteden. Slik Erna Solberg og Jan Tore Sanner selv først forsøkte å ved å gå i rette med Arbeiderpartiet da Listhaugs Facebook-oppdatering om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», fikk det politiske landskapet til å begynne å koke for halvannen uke siden.

Nå er det ingen som lenger gjør dette. Alle som peker, peker nå på Listhaug. Landets justisminister er gjenstand for en helt oppsiktsvekkende politisk utfrysning - fra sine egne. At hun fortsatt har statsministerens tillit, er antakelig bare en teknisk sak. Solberg kan ikke kaste Listhaug eller flytte henne i regjeringen uten at hun selv går med på det, det vil ikke Frp akseptere.

Tilnærmingen mellom Høyre og Fremskrittspartiet har blitt bygget opp i årevis. Fra bunnen og opp med ungdomspartier, gjennom tenketanken Civita og i redaksjonslokalene til det lille, men toneangivende tidsskiftet/nettavisa Minerva. Og fra toppen med Siv Jensen og Erna Solberg som har basert sitt lederskap og sin strategi på målet om en borgerlig regjering med Frp og Høyre som den solide kjernen.

Nå kan alt smuldre på grunn av noe så usannsynlig som et kabinettspørsmål utløst av en Facebook-oppdatering. Det historiske, borgerlige samarbeidet kan ryke på en historisk merkelig regjeringskrise.

Sentrale Frp-ere ser det akutte i situasjonen, og har lekket til NRK at de vil være villige til å støtte en ren Høyre-regjering dersom Solberg faller i Stortinget i dag. Slik får de signalisert sin lojalitet til Høyre, og samtidig fortalt KrF at de ikke kan forvente å få sitt mistillitsvotum belønnet med mulig regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre etterpå.

Uansett utfall i dag, har Listhaug sørget for to ting: hun har gjort ubotelig skade på sin egen politiske framtid i et borgerlig samarbeid, og hun har blottlagt skjørheten i Erna Solbergs prosjekt. Det historiske suset hører du nå bare hvis du setter en konkylie til øret, og er helt stille.

Så er spillet over. Sylvi Listhaug har bukket under for presset, og uttaler at hun har «opplevd dette som en rein heksejakt». Den har i så fall også stammet fra regjeringspartner Høyre.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!