OLJEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og olje-og energiminister Tord Lien (i bakgrunnen) på Offshore Norden Seas-messa i Stavanger mandag. Foto: NTB Scanpix
OLJEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og olje-og energiminister Tord Lien (i bakgrunnen) på Offshore Norden Seas-messa i Stavanger mandag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Høyre ignorerer all kunnskap som kan bremse oljefesten

Med nyheten om nok en tildelingsrunde for oljen viste Erna hvor hult regjeringens klimaengasjement er.

Meninger

Etter å ha hørt Erna Solberg snakke om olje- og gassnæringen i Norge skulle man tro klimaendringene var avblåst, og framtida sikret.

Under oljekonferansen i Stavanger kunne Erna stolt proklamere at regjeringen setter i gang nok en runde med tildeling av nye områder til oljeindustrien. Samtidig kaster Erna seg inn i debatten om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Til Dagens Næringsliv sier hun at hun ønsker å starte opp oljeboring i dette området, og at dette skal skje på en bærekraftig måte. Hvem Erna skal få til å avgjøre denne bærekraften er høyst usikkert, ettersom både klimaforskere eller marinbiologer advarer mot oljevirksomhet i dette området.

Partiet som kaller seg kunnskapspartiet velger i oljespørsmålet å ignorere all kunnskap som kan bremse oljefesten. Men de stopper ikke der, i tillegg ser det ut til at de har glemt hvilke internasjonale avtaler de selv har vært med å forhandle fram. Norge har, gjennom Parisavtalen, forpliktet seg til å gjøre det vi kan for å unngå farlige, menneskeskapte klimaendringer. Derfor blir det vanvittig når regjeringens svar på klimaendringene er å lete etter enda mer olje og gass.

Med denne politikken er vi på god vei mot en verden som er tre til fem grader varmere innen de neste hundre årene. Det er en større forskjell i den globale gjennomsnittstemperaturen enn mellom forrige istid og i dag. Hvordan i alle dager er dette forenelig med å skulle kalle seg kunnskapspartiet?

Debatten om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er ikke ny, den har vært høyaktuell ved hvert stortingsvalg siden området ble stengt i 2001. Likevel hadde det vært en fordel om statsministeren hadde tatt seg bryet med å oppdatere sin egen argumentasjon.

For ifølge Erna flytter folk fra området, og mellom linjene kan vi lese at uten oljen vil det gå skikkelig nord og ned. Problemet er bare at det ikke er sant. Det er befolkningsvekst i Lofoten, Vesterålen og Senja, og det har det vært i flere år nå. I 2014 lå Lofoten til og med over landsgjennomsnittet for tilflytting av unge voksne mellom 20 og 40 år. Dette er en utvikling som har skjedd uten olje- og gassvirksomhet i området.

Når Erna først skal ta seg bryet med å snakke om Lofoten, Vesterålen og Senja, kunne det jo vært en fordel faktisk å ha fakta på plass. Men når ønsket er å utvinne olje og gass som slipper ut 500 millioner tonn CO₂ fra havbunnen, og man er villig til å risikere 6500 fornybare arbeidsplasser innen fiskeri og reiseliv, så er det kanskje ikke så nøye at folk faktisk flytter tilbake til dette området med framtidstro?

Det er bare et par måneder siden Regjeringen tildelte 40 nye blokker til oljeindustrien i Barentshavet. Da valgte de å ignorere alle miljøfaglige råd, og har tildelt områder i unike og sårbare farvann i Arktis. I tillegg ble de første utvinningstillatelsene tildelt i Barentshavet sørøst. I dette nylig åpnede området ligger om lag 800 millioner tonn CO₂ under bakken. Nå vil regjeringen at enda mer av dette skal pumpes opp.

40 år med oljevirksomhet har gjort oss rike, men den norske velferdsstaten er eldre enn den norske oljeproduksjonen. Vi hadde gratis skole, gratis helsevesen og folketrygden før oljen kom. Vi har utvilsomt nytt godt av oljerikdommen, men verden ser ikke ut som den gjorde i 1969. Vi visste ikke om klimaendringene i 1969, men det gjør vi i dag. Og enda viktigere: vi kjenner konsekvensene av dem. Allerede i dag blir 26 millioner mennesker drevet på flukt som følge av naturkatastrofer, hvert eneste år. Mer klimaendringer vil gi flere klimaflyktninger.

I flere år har Regjeringen snakket varmt om det grønne skiftet, og om hvor alvorlig klimaendringene er. Med nyheten om nok en tildelingsrunde for oljen viste Erna hvor hult regjeringens klimaengasjement er, når hun fortsetter å lukke øynene for klimapåvirkningen norsk olje medfører. Det er framtidige generasjoner som vil betale prisen når Erna fortsetter å oljesmøre økonomien vår, og fortsetter tildelingen av nye områder til oljeindustrien.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.