DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

Høyre, ikke et parti for dyra!

Høyres landsmøte gikk av stabelen i helga. De velger å trosse alle faglige råd, og går inn for videre drift av en næring basert på dyreplageri: - pelsdyrbransjen.

MINK I BUR: En mink på vei mot fôret på en pelsdyrfarm. - Pelsdyr vil aldri få oppfylt sine behov i bur. Bøndene bør derfor få støtte til å omstille seg, og heller bli en del av det grønne skiftet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
MINK I BUR: En mink på vei mot fôret på en pelsdyrfarm. - Pelsdyr vil aldri få oppfylt sine behov i bur. Bøndene bør derfor få støtte til å omstille seg, og heller bli en del av det grønne skiftet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen faglige råd som støtter at en marginal bransje skal fortsette å holde ville dyr i trange bur. Argumentet er ofte at det er produksjon i andre land som er verre, så vi må opprettholde bransjen her hjemme. Det andre argumentet er distriktspolitikk.

Begge argumentene er meget tynne, og kan ikke veie tyngre enn lidelsen dyrene blir utsatt for. For det første skiller ikke reglene på pelsdyrhold seg nevneverdig fra produksjon i Kina. I enkelte land holder de også hunder i trange bur for å bruke det til mat og pels, uten at vi starter med produksjon her hjemme. Hvem ville gått inn for det, med argument om at hunden vil ha det bedre i trange bur her?

Saken er at hunder faktisk ville vært bedre tilpasset et liv i bur og bås enn pelsdyra. For mink og rev har behov for store revirer som aldri vil kunne forenes med et liv i bur. Jeg mener ikke at vi bør sette hunder i bur, men vi bør definitivt avvikle pelsdyrnæringa.

At noen få pelsdyrfarmer er det som skal bidra til å redde distriktene er også feil. Det er hverken verdiskaping i næringen, som er avhengig av subsidier, eller særlig mange arbeidsplasser eller annen samfunnsnytte. Der det trengs ekstra arbeidskraft leies utenlandsk arbeidskraft som regel inn i sesong.

Selv om det hadde vært en lukrativ bransje å produsere minkkåper for en marginalisert overklasse, så ville det ikke blitt forsvarlig av den grunn. Derfor skuffer det meg veldig at Høyre, som vil framstå som et moralsk parti med tydelige verdier, går inn for en bakstreversk politikk.

Nå tror jeg pelsdyrbønder flest er gode arbeidsomme folk. For all del. De gjør bare jobben sin, og er sikkert ikke glad i å pine dyra. Dessverre er det ingen vei utenom hvis man skal høre på Mattilsynet, veterinærforeningen og andre faglige innspill. Pelsdyr vil aldri få oppfylt sine behov i bur. Bøndene bør derfor få støtte til å omstille seg, og heller bli en del av det grønne skiftet.

I 2017 er det valg, og din stemme betyr noe. Jeg er glad for at landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne vil lytte til faglige råd, og la hensyn til dyra gå foran det å tilfredsstille kinesisk overklasses pelskåpe-etterspørsel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer