Høyre kan stanse datalagringsdirektivet

Må bare finne sjela si først. Jan Omdahl kommenterer.

HOLDER APPELL: Høyres Michael Tetzschner innleder på stiftelsesmøtet for kampanjeorganisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet i kveld. Høyre sitter på vippen når direktivet skal behandles i Stortinget. Foto: SCANPIX
HOLDER APPELL: Høyres Michael Tetzschner innleder på stiftelsesmøtet for kampanjeorganisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet i kveld. Høyre sitter på vippen når direktivet skal behandles i Stortinget. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I kveld samles engasjerte mennesker med tilhørighet langs hele det politiske spekteret i Fritt Ords lokaler i Oslo.

Anledningen er stiftelsesmøtet for Stopp Datalagringsdirektivet, en tverrpolitisk uavhengig kampanjeorganisasjon som har som formål å spre informasjon om datalagringsdirektivets negative konsekvenser for personvernet, og å hindre at direktiv 2006/24/EF blir tatt inn i norsk lov.

DIREKTIVET  er langt på vei en direkte følge av den amerikanske forestillingen om at det er mulig å føre en «krig mot terror», institusjonalisert gjennom det løpske kontroll- og overvåkingsregimet i Bush-regjeringens Patriot Act. På stiftelsesmøtet i kveld vil Joachim Hammerlin, forfatter av boka «Terrorindustrien», omtale direktivet som symptom på en «sykdom».

Skepsisen strekker seg langt inn i regjeringen. Liv Signe Navarsete og Bård Vegard Solhjell vil holde appeller på vegne av Senterpartiet og SV, som er mot direktivet og har stilt sine statsråder og stortingsrepresentanter fritt i saken.

Kanskje burde partiene heller ha kjempet hardere for sitt syn under regjeringsforhandlingene?

I ARBEIDERPARTIET er det nemlig ingen motforestillinger å spore. Etter at partiet lenge vendte ryggen til all debatt om direktivet, kom justisminister Knut Storberget og nestleder og parlamentarisk leder Helga Pedersen på banen med sluggerargumentasjon der de blant annet skjøv Baneheia-saken og vår felles avsky for pedofili foran seg. «Hvis vi bare kan redde ett barn, er det verdt det», sa Pedersen til Aftenposten.

Vips!, så kunne alle motstandere av direktivet føle seg indirekte medskyldige i overgrep mot barn.

At juridiske eksperter fastslo at effekten av datalagring for kriminalitetsbekjempelse er minimal, gjorde tilsynelatende ikke særlig inntrykk på Pedersen og Storberget.

DET ER USIKKERT når saken kommer opp i Stortinget. Det som er sikkert, er at Høyre sitter på vippen. Stortingsgruppen har fortsatt ikke konkludert, men når Michael Tetzschner går på talerstolen for å holde appell på stiftelsesmøtet i kveld, viser det at ikke alle sentrale Høyrefolk vil at frykten for mulige EU-sanksjoner etter et norsk nei skal gå foran hensynet til personvernet.

Unge Høyre-leder Henrik Asheim viser overfor Aftenposten til stortingsvalgprogrammet, der det står svart på hvitt: «For å sikre personvern og ytringsfrihet vil Høyre stille seg kritisk til innføringen av nye lover som øker adgangen til, eller omfanget av, overvåkning i samfunnet».

Stortingsrepresentant og tidligere Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen har allerede skrevet under på Stopp datalagringsdirektivets opprop. Det samme har Heidi Nordby Lunde, vararepresentant til Stortinget for Oslo Høyre. Som bloggeren Vampus har hun sendt et åpent brev til partiets stortingsgruppe, der hun blant annet minner om at det er mer enn tre år siden Georg Apenes, Høyremann og direktør i Datatilsynet, karakteriserte direktivet som «totalitært svermeri».

Sjelden har vel Apenes' partifeller på Stortinget hatt en bedre anledning til å demonstrere at Høyre er mer enn et kremmerparti.

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer