Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsliv:

Høyre lar arbeidsfolket ta regningen

Regjeringens skattefest for de rike må betales. Regningen sendes til arbeidsfolk.

BØR HA STØRRE AMBISJONER: Med utgangspunkt i Erna Solbergs utspill om 43 timers arbeidsuke for noen uker siden, kritiserer APs Arild Grande Høyres arbeidslivspolitikk i dette debattinnlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BØR HA STØRRE AMBISJONER: Med utgangspunkt i Erna Solbergs utspill om 43 timers arbeidsuke for noen uker siden, kritiserer APs Arild Grande Høyres arbeidslivspolitikk i dette debattinnlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg har varslet at om ikke flere kommer i arbeid må folk jobbe lenger. 43 timer i uka. Klassisk høyrepolitikk der vanlige folk skal ta regninga for regjeringens feilprioriteringer.

Regjeringens første feil er å svekke tryggheten i arbeidslivet. Mange har en utrygg arbeidshverdag i midlertidige stillinger, som innleide eller gjennom kontrakter. Dette i motsetning til faste ansettelser som gir trygge ansatte, grunnlaget for medarbeiderinvolvering og innovasjon.

Arild Grande
Arild Grande Vis mer

Det gir omstilling og utvikling noe som er bra for den enkelte, for næringslivet og for samfunnet. Regjeringens politikk med generell adgang til midlertidige ansettelser og svake tiltak mot innleie virker motsatt.

For det andre øker regjeringen forskjellene. Regjeringen har god råd. På andres vegne. De gir massive skattekutt til de som allerede har mye. Mens folk med vanlige lønninger bare har fått smuler som mer enn spises opp av høyere barnehagebetaling, økte pendlerutgifter og høyere avgifter.

Forskjellene øker og fellesskapet svekkes. Pengene burde heller vært brukt på å få flere ut i jobb, på kvalifisering og kompetanse, på å sikre at flere kan stå lenger i jobb.

For det tredje tar ikke regjeringen tak i deltidsukulturen. Kommuner og helsevesen gis ikke de økonomiske midlene som trengs for å øke grunnbemanningen. Regjeringen fjernet den statlige potten for heltidstiltak, og stemmer imot alle initiativer for å sikre flere heltidsstillinger i det offentlige. Flere i heltid ville gitt økt sysselsetting.

Og vi har en regjering som ikke stiller opp på sin egen inkluderingsdugnad. De har invitert bredt til å bidra, uten selv å legge noe i potten. Der jeg kommer fra er vi vant til at den som inviterer til dugnad sørger for at nødvendig utstyr og midler blir skaffet til veie og at de som deltar får god oppvartning underveis. Regjeringen forventer tydeligvis at alle andre enn dem selv skal gjøre dugnadsjobben.

Arbeiderpartiet har større ambisjoner for norsk arbeidsliv. Et arbeidsliv med trygghet og tillit. Trygghet for hele, faste stillinger, for at du har en fagforening som forsvarer deg, for at du lærer på jobben og for at du får pensjon fra første krone.

Et slikt arbeidsliv gir også økt produktivitet og omstillingsevne. Så får heller Solberg snakke om 43 timers arbeidsuke, et tiltak som mer sannsynlig heller vil gi færre på jobb og flere utenfor arbeidslivet.

Hele Norges coronakart