KRITISERER REGJERINGEN: Olemic Thommessen (til høyre, både politisk og på bildet), vil gjøre det vanskeligere for fildelere å slippe unna. 
Foto: Terje  Bendiksby / SCANPIX
KRITISERER REGJERINGEN: Olemic Thommessen (til høyre, både politisk og på bildet), vil gjøre det vanskeligere for fildelere å slippe unna. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Høyre lover tøffere tider for fildelerne

Hvis partiet vinner valget.

(Dagbladet.no): I en eventuell borgerlig regjering etter valget er Olemic Thommessen (H) en het kandidat til å overta Trond Giskes jobb som kulturminister.

I så fall vil fildelerne få det tøffere, lover han. Thommessen anklager regjeringen for å ha sviktet norske kunstnere og kulturarbeidere.

- Dommen i The Pirate Bay-saken sender et kraftig signal, men i vårt land ser vi at regjeringen skuler til det store flertallet og ligger utrolig lavt i forhold til disse problemene. Regjeringen har ingen klar holdning i dette spørsmålet, sier Thommessen.

Må være offentlig ansvar
Han viser til den svenske Ipred-loven, som har ført til en nedgang i piratvirksomheten blant svenskene.

- Denne loven har også klare problematiske sider i forhold til personvern, fordi den gir opphavsmannens organisasjoner fullmakter til å gå etter fildelerne. I Norge skal dette være et offentlig ansvar, sier Thommessen.

Ansvaret har ikke regjeringen tatt, sier Høyre-politikeren. Politiet har ikke ressurser, og lovverket er ikke sterkt nok.

- Vi kommer til å ha en tøffere linje hvis vi kommer i posisjon.

Må være upopulær
I Sverige er fildeling et viktig tema under det kommende EU-valget, og landet har fått sitt eget piratparti.

Avstemningen på Dagbladet.nos nettsider viser at 85 prosent av leserne støtter de domfelte i The Pirate Bay-saken.

- Det er neppe veldig populært å varsle tøffere tider for piratene i forkant av en valgkamp?

- Det er sikkert ikke populært, men man må ta et ansvar for kulturlivet. Det er altfor mange populister her - jeg husker med skrekk da vi behandlet åndsverksloven forrige gang. Da tok det to timer så var loven omdøpt til mp3-loven og vi hadde ungdomspartiene på oss på alle fronter. Det er greit å være populær, men det er også viktig å ta et ansvar for kulturlivet, sier Thommessen.

Han presiserer at han generelt er nettvennlig, og mener internett er et fantastisk redskap i forhold til både kommersiell og ikke-kommersiell spredning av kultur.

Det må også en eventuell ny åndsverkslov ta høyde for.

- Samtidig må vi forsikre oss om at vi har kunstnere som lever av det de distribuerer. Vi kan ikke - som SV og Venstre vil - skjære av greina som opphavsmennene sitter på før en nye forretningskonsepter og modeller er på plass.