Høyre lover tøffere tider for fildelerne

Hvis partiet vinner valget.

KRITISERER REGJERINGEN: Olemic Thommessen (til høyre, både politisk og på bildet), vil gjøre det vanskeligere for fildelere å slippe unna. 
Foto: Terje  Bendiksby / SCANPIX
KRITISERER REGJERINGEN: Olemic Thommessen (til høyre, både politisk og på bildet), vil gjøre det vanskeligere for fildelere å slippe unna. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I en eventuell borgerlig regjering etter valget er Olemic Thommessen (H) en het kandidat til å overta Trond Giskes jobb som kulturminister.

I så fall vil fildelerne få det tøffere, lover han. Thommessen anklager regjeringen for å ha sviktet norske kunstnere og kulturarbeidere.

- Dommen i The Pirate Bay-saken sender et kraftig signal, men i vårt land ser vi at regjeringen skuler til det store flertallet og ligger utrolig lavt i forhold til disse problemene. Regjeringen har ingen klar holdning i dette spørsmålet, sier Thommessen.

Må være offentlig ansvar
Han viser til den svenske Ipred-loven, som har ført til en nedgang i piratvirksomheten blant svenskene.

- Denne loven har også klare problematiske sider i forhold til personvern, fordi den gir opphavsmannens organisasjoner fullmakter til å gå etter fildelerne. I Norge skal dette være et offentlig ansvar, sier Thommessen.

Ansvaret har ikke regjeringen tatt, sier Høyre-politikeren. Politiet har ikke ressurser, og lovverket er ikke sterkt nok.

- Vi kommer til å ha en tøffere linje hvis vi kommer i posisjon.

Må være upopulær
I Sverige er fildeling et viktig tema under det kommende EU-valget, og landet har fått sitt eget piratparti.

Avstemningen på Dagbladet.nos nettsider viser at 85 prosent av leserne støtter de domfelte i The Pirate Bay-saken.

- Det er neppe veldig populært å varsle tøffere tider for piratene i forkant av en valgkamp?

- Det er sikkert ikke populært, men man må ta et ansvar for kulturlivet. Det er altfor mange populister her - jeg husker med skrekk da vi behandlet åndsverksloven forrige gang. Da tok det to timer så var loven omdøpt til mp3-loven og vi hadde ungdomspartiene på oss på alle fronter. Det er greit å være populær, men det er også viktig å ta et ansvar for kulturlivet, sier Thommessen.

Han presiserer at han generelt er nettvennlig, og mener internett er et fantastisk redskap i forhold til både kommersiell og ikke-kommersiell spredning av kultur.

Det må også en eventuell ny åndsverkslov ta høyde for.

- Samtidig må vi forsikre oss om at vi har kunstnere som lever av det de distribuerer. Vi kan ikke - som SV og Venstre vil - skjære av greina som opphavsmennene sitter på før en nye forretningskonsepter og modeller er på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer