LEDER

Økonomi:

Høyre må bli ansvarlige igjen

Den økonomiske uansvarligheten kan ikke fortsette. Regjeringen må kutte oljepengebruken den kommende perioden.

Må kutte oljepengebruken: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Må kutte oljepengebruken: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det siste tiåret er Norge blitt rammet av to økonomiske kriser. Først finanskrisen i 2007, så oljekrisen i 2014. Det store Vi kom godt ut av begge, men noen tjente mer på krisenes forløp enn andre. Den økonomiske oppturen i kjølvannet av finanskrisen sikret Jens Stoltenberg fire nye år på Statsministerens kontor. Oppturen etter oljekrisen, gjorde det samme for Erna Solberg. Da valgdagen kom hadde ikke nordmenn vært mer optimistiske til økonomien på ti år. Når økonomien går godt, belønner vi styremaktene.

Ingen ble overrasket da Erna Solberg og Siv Jensen benyttet store deler av valgkampen på å gjenta at pilene peker oppover. Med Høyre og Frp i regjeringskontorene kom Norge seg på beina igjen etter perioder med høy arbeidsledighet og lav oljepris. «Regjeringens politikk fungerer», var budskapet.

Det var tilsynelatende sant. Veksten økte og arbeidsledigheten falt. Men regjeringens fortelling er i beste fall unøyaktig. Som denne avisa har påpekt på lederplass ved tidligere anledninger, tar Solberg æren for en opptur hun ikke er ansvarlig for. Økonomien i EU, vårt viktigste eksportmarked, har vært i vekst så lenge hun har sittet på taburetten. Her hjemme var lav kronekurs, lav styringsrente, moderate lønnsoppgjør, og lavere arbeidsinnvandring, viktigere årsaker til økonomiens helbredelse, enn regjeringens medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer