Må kutte oljepengebruken: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Må kutte oljepengebruken: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Økonomi:

Høyre må bli ansvarlige igjen

Den økonomiske uansvarligheten kan ikke fortsette. Regjeringen må kutte oljepengebruken den kommende perioden.

Meninger

Det siste tiåret er Norge blitt rammet av to økonomiske kriser. Først finanskrisen i 2007, så oljekrisen i 2014. Det store Vi kom godt ut av begge, men noen tjente mer på krisenes forløp enn andre. Den økonomiske oppturen i kjølvannet av finanskrisen sikret Jens Stoltenberg fire nye år på Statsministerens kontor. Oppturen etter oljekrisen, gjorde det samme for Erna Solberg. Da valgdagen kom hadde ikke nordmenn vært mer optimistiske til økonomien på ti år. Når økonomien går godt, belønner vi styremaktene.

Ingen ble overrasket da Erna Solberg og Siv Jensen benyttet store deler av valgkampen på å gjenta at pilene peker oppover. Med Høyre og Frp i regjeringskontorene kom Norge seg på beina igjen etter perioder med høy arbeidsledighet og lav oljepris. «Regjeringens politikk fungerer», var budskapet.

Det var tilsynelatende sant. Veksten økte og arbeidsledigheten falt. Men regjeringens fortelling er i beste fall unøyaktig. Som denne avisa har påpekt på lederplass ved tidligere anledninger, tar Solberg æren for en opptur hun ikke er ansvarlig for. Økonomien i EU, vårt viktigste eksportmarked, har vært i vekst så lenge hun har sittet på taburetten. Her hjemme var lav kronekurs, lav styringsrente, moderate lønnsoppgjør, og lavere arbeidsinnvandring, viktigere årsaker til økonomiens helbredelse, enn regjeringens medisin.

Den ekspansive finanspolitikken var heller ikke noe som begynte først da oljekrisen inntraff. Denne regjeringen har brukt mer penger enn hva som er ansvarlig, helt fra starten av. I forrige stortingsperiode svidde Solberg og Jensen av mer oljepenger enn noen før dem. De brukte mer enn de måtte etter oljekrisen, og mer enn hva som er sunt for norsk økonomi.

I 2017 bruker vi om lag 220 milliarder oljekroner. En femdel av statsbudsjettet dekkes nå med midler fra oljefondet. Forbruksnivået er ikke bærekraftig på sikt. Selv om regjeringen er svært fornøyd med politikken den førte forrige periode, bør den legge om kursen nå. Erna Solbergs parti må finne tilbake til den ansvarlige økonomiske styringen det er kjent for. Budsjettet som legges fram 12. oktober, blir avgjørende.

Men den økonomiske ansvarligheten skal ikke bare gjelde Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre. Også opposisjonen må holde igjen fram mot neste valg. Fordi alle partier på sikt er tjent med at budsjettene strammes inn, bør de også enes om at ingen skal overby hverandre på uansvarlig vis før neste stortingsvalg. Nytenkning i politikken må i den kommende perioden bestå av en solid porsjon måtehold og prioritering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.