Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Surrogati og eggdonasjon:

Høyre må trå varsomt

Kommende generasjoner vil betale en høy pris for feilsteg i bioteknologipolitikken.

MERKEVARE: Skulle mitt kjønn skyldes mine foreldres bestemte ønske, går en viktig del av eierskapet til min identitet tapt. Mitt kjønn blir en merkevare valgt av mine foreldre, og vil tilhøre dem mer enn meg, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
MERKEVARE: Skulle mitt kjønn skyldes mine foreldres bestemte ønske, går en viktig del av eierskapet til min identitet tapt. Mitt kjønn blir en merkevare valgt av mine foreldre, og vil tilhøre dem mer enn meg, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem er jeg? Dette spørsmålet ligger under ethvert menneske. Hvorfor er jeg så hissig? Hvorfor er jeg gutt? Hvis jeg forsøker å se tilbake på min egen opprinnelse, stirrer jeg inn i en ukjent formløshet som verken kan defineres eller beskrives.

Jo da, jeg kan forklare hvordan jeg ble gutt. Det handler om X og Y kromosomer. Men hvorfor forblir et like stort mysterium. Det lå ingen plan bak, ingen hensikt. Jeg har faktisk ingen anelse om hva min eksistens har sin rot i: Millioner av sædceller, genenes spill og kanskje universets stjernestøv.

Omtrent slik erfarer de fleste sitt opphav som noe ukjent og formløst. Og godt er det. For det er nettopp fra dette ukjente formløse vi erobrer eierskapet til oss selv.

Skulle dette bli erstattet med rasjonell planlegging, design og hensikt vil jeg øyeblikkelig stå til knærne i identitetskriser.

Det er dette diskusjonen om surrogati og eggdonasjon handler om.

Dersom for eksempel mitt kjønn skulle skyldes mine foreldres ønske om å få en gutt, går en viktig del av eierskapet til min identitet tapt. Mitt kjønn blir en merkevare valgt av mine foreldre, og vil tilhøre dem mer enn meg. Jo mer man målrettet former et individs tilblivelse, jo mindre eiendomsrett vil subjektet senere ha over seg selv.

Harald Eia illustrerte dette i TV-serien «Hjernevask». I tiårene før årtusenskiftet ble flere guttebabyer med dårlig utviklete genitalier operert om til jenter. På denne måten ble det naturgitte og formløse som barnet etter hvert skulle hentet sin kjønnsidentitet fra, et spørsmål om design. Det endte for mange i dype kriser, i enkelte tilfeller også selvmord.

Hele humanismen næres av denne formløsheten, hvorfra subjektet henter sin selvråderett. I takt med foreldrenes planmessige inngrep overfor dette formløse, vil mennesket tape eierskapet til seg selv og gradvis forvandles til et objekt.

Skulle jeg oppdage at jeg var designet av mine foreldre, ville min person slå sprekker.

I årene som kommer vil vi ha kunnskaper nok til å kunne manipulere stadig flere genetiske egenskaper. Men ethvert slikt inngrep i menneskets tilblivelse vil være en intervensjon mot det formløse som subjektet senere forankrer egenverd og identitet i.

Bioteknologi skal være et av temaene på Høyres landsmøte i år. Partiet gjør rett i å trå varsomt i dette minefeltet, som deler av neste generasjon vil betale en høy pris for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!