DEBATT

Høyre og Frp fremmer sosial dumping

Da Norge fremforhandlet EØS-avtalen håpet Høyre og Fremskrittspartiet at det skulle åpne opp for sosial dumping og lavlønnskonkurranse. Nå er de i ferd med å få det som de ville.

PRESSET VELFERD: Regjeringen har svekket arbeidsmiljøloven og fagbevegelsen, deregulert arbeidsmarkedet og åpnet opp for mer midlertidige ansettelser. De har også fått kritikk for sin svake og mangelfulle innsats mot arbeidslivskriminaliteten, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PRESSET VELFERD: Regjeringen har svekket arbeidsmiljøloven og fagbevegelsen, deregulert arbeidsmarkedet og åpnet opp for mer midlertidige ansettelser. De har også fått kritikk for sin svake og mangelfulle innsats mot arbeidslivskriminaliteten, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I boka mi «Hvem skal bygge landet» beskriver jeg hvordan sosial dumping i flere bransjer nå har utviklet seg til regelrett arbeidsmarkedskriminalitet. I en situasjon der vi trenger sterkere fagforeninger og mer kontroll, har Høyre-Frp-regjeringen valgt motsatt vei: De har svekket arbeidsmiljøloven og fagbevegelsen, deregulert arbeidsmarkedet og åpnet opp for mer midlertidige ansettelser. De har også fått kritikk for sin svake og mangelfulle innsats mot arbeidslivskriminaliteten. I morgen behandler for eksempel Stortinget Riksrevisjonens knusende dom over regjeringens innsats. Og ifølge regjeringen selv melder alle kontrolletatene om at arbeidslivskriminaliteten er «blitt mer omfattende, grovere og mer sammensatt» på Høyres og Frps vakt.

Utviklingen er dessverre ikke overraskende. Både Høyre og Frp har stemt imot alle de viktigste tiltakene mot sosial dumping, helt siden begynnelsen av 1990-tallet. Da stemte Høyre og Frp mot det kanskje viktigste enkelttiltaket av dem alle, nemlig allmenngjøring. Det var LO og Arbeiderpartiet som kjempet frem loven som gjorde det mulig å allmenngjøre tariffavtalenes bestemmelser, slik at man fikk lagt et «lønnsgulv» i bransjer der sosial dumping er utbredt. For LO hadde dette vært en forutsetning for å slutte seg til EØS-avtalen, men loven møtte sterk motstand. Høyres daværende stortingsrepresentanter Kristin Clemet (nå leder av Civita) og John G. Bernander (senere NHO-sjef) representerte partiet i kommunal- og miljøvernkomiteen, som behandlet lovforslaget. Bernander definerte «såkalt sosial dumping» som «faren for at arbeidstagere fra europeiske lavkostland skulle kunne ta arbeid her til gunstigere betingelser enn det norsk arbeidskraft kan tilby.» Ordvalget var neppe tilfeldig. Det som for noen fremstår som dårligere vilkår og brutalisering, fremstår for andre som gunstigere og mer fleksibelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer