Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høyre og Mongstad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GASSKRAFT: Dagbladet gav forleden inntrykk av at jeg og Høyre er i mot Regjeringens avtale med Statoil om CO2-rensing av gasskraft. Dagbladet har misforstått - Høyre er ikke mot CO2-rensing. Vi mener at CO2-rensing er svært fremtidsrettet og riktig. Skal vi kunne kombinere et stadig økende energiforbruk med reduserte klimagassutslipp, må vi utvikle en teknologi som kan skille ut og deponere CO2 ved forbrenning av fossile energikilder. Dette er ingen liten utfordring. Det er i dag ikke utviklet teknologi som på en kostnadseffektiv måte kan skille ut CO2 fra et gasskraftverk. Alle fagmiljøer som har utredet CO2-rensing har kommet til samme konklusjon: Dette er svært kostbart, og det er i dag ikke den mest lønnsomme måten å få ned utslippene av CO2 på sammenlignet med andre tiltak. De påpeker også at det hersker betydelig usikkerhet om hva CO2-rensing vil koste. Så langt fremkommer det bare en avtale mellom Regjeringen og Statoil om rensing på Mongstad. Stortinget har ikke fått seg presentert noen oversikt over hva Regjeringen mener at rensing av gasskraftverket på Mongstad vil koste, og den betydelige risiko som ligger i prosjektet. I en slik situasjon ville det vært uansvarlig av meg som Høyres leder å love ubetinget støtte til dette prosjektet for all fremtid, uten å ha sett ett eneste tall.

VI HAR tidligere opplevd industriskandaler i Norge med store overskridelser i forhold til de opprinnelig estimerte kostnader. Slike skandaler har blant annet kunne skje fordi politikerne har presset frem prosjektet - koste hva det koste vil. Høyre er heller ikke de første som mener at man må gå gjennom et prosjekt på nytt dersom de opprinnelige forutsetninger viser seg å være endret. Dette har SV også vært opptatt av tidligere - som for eksempel ved utbyggingen av Snøhvit.

Høyre er glad for at Regjeringen har kommet frem til en avtale med Statoil om bygging av et gasskraftverk på Mongstad. Vi er glad for at fornuften endelig har seiret i Regjeringen når det gjelder å si ja til Mongstad. Mongstad vil ikke avhjelpe situasjonen kommende vinter, men vil være viktig for å avverge strømkriser i fremtiden.