LEDER

Leder: Høyres landsmøte

Høyre sikter mot sentrum

Partiledelsen finstiller siktet mot Ap og Senterpartiet og setter kursen mot sentrum.

LANDSMØTE: Erna Solberg under Høyres landsmøte i helga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LANDSMØTE: Erna Solberg under Høyres landsmøte i helga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Høyres hovedsaker i valgkampen er flere jobber, bedre skole, trygg omsorg og styrking av forsvaret. Ingen av disse temaene var imidlertid det som skapte mest oppmerksomhet under partiets landsmøte på Gardermoen i helga. Helga ble preget av en partiledelse som finstilte siktet mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De største stridsspørsmålene i behandlingen av partiprogrammet dreide seg om saker med verdimessig og ideologisk sprengkraft som eggdonasjon, formuesskatt, kutt i barnetrygden og 10 ukers fedrekvote.

De to første sakene skapte problemer for partiledelsen. Formuesskatten er forhatt i Høyre. Den er til om med distriksfiendtlig, mener EU-minister Frank Bakke Jensen som skal sendes i krigen mot Sp som distriktsprofil. Da programkomiteen i partiet forsøkte seg med å legge inn både formuleringen «moderate» om de generelle skattelettelsene, og i tillegg varslet at kampen mot formuesskatten måtte avlyses og begrenses til å gjelde den notorisk udefinerte størrelsen «arbeidende kapital», ble det skatteopprør. Løsningen ble at programkomiteen la inn en formulering om at formuesskatten skal fjernes «på lengre sikt».

I saken om eggdonasjon måtte ledelsen være enda tyngre på labben. Frykten for at saken skulle få flertall på møtet ble sterk nok til at partiledelsen kort tid før saken skulle voteres la inn et forslag om at spørsmålet skulle utsettes til 2018. Det ble vedtatt. Selv om partiet aldri vil innrømme det høyt, var det avgjørende for ikke å gjøre utsiktene til samarbeid med KrF etter valget dårligere enn de allerede er. I alle fall i et regjeringssamarbeid som også inkluderer Frp.

Begge de to avgjørelsene kan leses som taktiske manøvre. Det er ingen i Høyre som egentlig er uenige i at skatteletter må være det de kaller «moderate», men i partiprogrammet har det vært tradisjon for å være rene og ranke i dette spørsmålet. Det er to ting de oppnår med dette: de fendrer av for kritikk fra venstresiden og kan argumentere for at de viser moderasjon og tenker helhet i den økonomiske politikken i en tid der oljeinntektene går ned og utgifter til eldre vil gå opp.

Å beholde barnetrygden og gå inn for 10 ukers fedreperm, er også vedtak som gjør partiet vanskeligere å angripe fra venstre.

Posisjonen foran valgkampen er dermed satt. Høyre satser på reformiver hos velgerne, og gjør alt de kan for å lime Jonas Gahr Støre opp mot Senterpartiets politikk. Støre vil svare med samme mynt - å lime Høyre opp mot Frp. Kampen mellom Høyre og Ap kan denne gangen komme til å foregå via stedfortredere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer