Høyre-skolens triste læringsliv

Hvilket selvbilde utvikler barn som ukentlig setter et surt ansikt på seg selv?

FEIL UTVIKLING: «Testing og kartlegging i Oslo-skolen har på mange måter tatt over for vanlig nærvær, kontakt og dialog mellom lærer og elev og mellom skole og hjem», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
FEIL UTVIKLING: «Testing og kartlegging i Oslo-skolen har på mange måter tatt over for vanlig nærvær, kontakt og dialog mellom lærer og elev og mellom skole og hjem», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I jakten på gode resultater i skolen ønsker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen et kompetanseløft av norske lærere. Kunnskapsministeren viser også til Oslo-skolen som en suksesshistorie for hvordan man oppnår gode testresultater. Men jeg er usikker på om det er her vi finner den rette oppskriften på god skoledrift, og jeg undres på om vi også trenger et kompetanseløft av norske skolepolitikere. Oslo omtales ofte som utstillingsvinduet for Høyres skolepolitikk. Som utdannet lærer og mamma til to skolebarn i Oslo ønsker jeg å fortelle hvordan hverdagen fortoner seg bak denne fasaden.

En bonde vet at grisen ikke blir feitere av at den veies ofte, den må fôres også. Utdanningsetaten i Oslo later ikke til å tro at det samme prinsippet gjelder for undervisning av barn. Tvert imot ser det ut til at de tror barna lærer mye bare de blir hyppig testet, kartlagt og vurdert. Elever i Oslo mister derfor verdifull undervisningstid hver eneste uke.Kunnskapsministeren uttalte før jul at han likevel ikke vil innføre karakterer i barneskolen. Han kan hente støtte fra både norsk og internasjonal forskning, som viser at det å innføre karakterer for tidlig kan være direkte hemmende for læring og læringslyst. Jeg ønsker derfor å informere om at det i dag faktisk allerede er karakterer fra 1. klasse på mange skoler i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer