Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høyre tøver om utdanning

Søkerne Erna Solberg vil ha tak i, finnes ikke.

NYE KARAKTERKRAV: Partileder Erna Solberg foreslår å sette en minimumsgrense for lærerstudentene. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE KARAKTERKRAV: Partileder Erna Solberg foreslår å sette en minimumsgrense for lærerstudentene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Pinsedagen markerer at apostlene talte i tunger. Dagbladet har latt Høyres leder markere dagen med å få tale tøv om strengere krav ved opptak til lærerutdanning. Hun vil kreve 4 i fagene norsk, matte og engelsk. De tørre tall i en faktaboks viser at statsråd Kristin Halvorsen har rett i at rekrutteringen til læreryrket da ville falle med to tredeler. Halvorsens rolle i intervjuet blir å forsvare den opptaksgrense Høyre-statsråd Kristin Clemet landet på for ca. fem år siden: 3,5 i snitt og minst 3 i norsk og matte. Solberg mener at hennes forslag retter seg mot «en annen søkermasse». Det er ikke bare tøv, men fiksjon. Denne søkermassen finnes ikke.

Det som nemlig ikke kommer fram, er at Solberg på Høyres landsmøte nylig også lanserte minstekrav for opptak til sykepleierutdanningen, på 3,5 i snitt. Andre tall enn de som framkommer i faktaboksen, viser hvor fiktive slike krav blir. I de berørte lærerutdanninger (hvor ca. 70 prosent av søkerne er kvinner), er det i alt snaue 4000 studieplasser. I sykepleie (87 prosent kvinner) er det drøye 4000 plasser, altså er det i alt ca. 8000 plasser. Siden bare omkring 20 prosent er gutter, altså 1500 studenter, må ca. 6500 av studieplassene fylles opp av jenter.

Årskullet er på rundt 60 000. Ca. halvparten tar studieforberedende linjer, og ca. halvparten av disse igjen er jenter, altså rundt 15 000. Siden 3,5 er en gjennomsnittskarakter, vil omtrent halvparten av disse jentene, altså 7500-8000 elever, få karakterer på det nivået Høyre nå krever for lærerutdanning og sykepleie. Dermed blir det bare ca. 1000-1500 jenter med over snittkarakter igjen til andre studier, inklusive de av universitetenes lærerutdanninger som ikke er såkalte integrerte lærerutdanninger.

Sagt på en annen måte: Hvis Høyre skal bruke mesteparten av den søkermassen som utgjøres av de flinkeste 50 prosent av jentene, til noen lærerutdanninger og sykepleie, blir det stort sett bare lettvektere igjen blant jentene i den resterende søkermassen. Begavelsesressursen er ikke uuttømmelig! Der er et element av tøv også i statsråd Halvorsens forsvar av Clemets opptaksgrenser.

Jeg betegnet dem som snusfornuftige da de kom, for det kunne virke fornuftig ikke å ta opp svake søkere til lærerutdanning. Men erfaringene har vist at man med disse grensene ikke får fylt opp plassene på lærerutdanningen for 1. -7. klasse, på ca. 20 av 30 studietilbud. Når det nå er avslørt at Høyre fremmer urealistiske kompetansekrav for å gi inntrykk av å sikre kvalitet, bør Halvorsen benytte anledningen til å fylle de tomme plassene med søkere som for eksempel har ned til 3,3 i snitt. Når det forventes en lærermangel på 15-18 000 i 2020, er det uansvarlig å la plassene stå tomme.

I stedet for å sikte mot statsministerposten, bør Erna Solberg ta sikte på å bli borgermester i den amerikanske radiomannen Garrison Keillors fiktive norskamerikanske landsby Lake Wobegon i Minnesota, «where all the women are strong, all the men are handsome», og framfor alt, «where all the children are above average». Der får hun en søkermasse som er Høyre verdig.