LEDER

Hovedleder:

Høyre vil ha pappaperm på støttehjul

Tror Høyre det er en forutsetning at mor er hjemme for at det skal være interessant for fedre å ta ut foreldrepermisjon?

FLEKSI: Tina Bru er leder for Høyres kvinneforum. Foto: NTB Scanpix
FLEKSI: Tina Bru er leder for Høyres kvinneforum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Høyre vil at far og mor skal kunne ta ut foreldrepermisjon samtidig, totalt 30 dager med såkalt dobbeltomsorg. Dagens Næringsliv omtalte saken lørdag, og argumentasjonen til Høyre er blant annet at de vil gjøre det «hyggeligere» og mer attraktivt for fedre å være hjemme.

Tror Høyre at det er en forutsetning at mor er hjemme for at det skal være interessant for fedre å ta ut foreldrepermisjon?

Det vil de nok ikke innrømme. Høyre argumenter derfor med at de vil gi familiene mer «fleksibilitet». Det vil si at partiet vil prioritere å legge til rette for felles friperioder som typisk kan brukes til å dra på på ferie med familien i småbarnsperioden. Det er hyggelig, men en form for luksus som offentlige stønader ikke bør legge til rette for.

Som Dagens Næringslivs politiske redaktør poengterte i helga, er forslaget først og fremst et bevis på at foreldrepermisjonen er blitt svært lang. Foreldre kan få maksimalt 57 uker permisjon med 80 prosent lønn, og i tillegg kommer ferie. Foreldrepengene koster samfunnet 20 milliarder kroner i året. Det er nærmest absurd at partiet lanserer et slikt forslag, samtidig som et flertall i Høyres programkomité argumenterer for å fjerne barnetrygden og dermed øke barnefattigdommen i Norge.

Det er flere partier som ønsker å omprioritere pengene som går til barnefamiliene. Det er spesielt gratis eller billigere barnehager og SFO som står høyt på ønskelista. Disse er viktige integreringsarenaer, og forskning viser at de som deltar her får bedre leseferdigheter og har større sannsynlighet for å fullføre utdanningsløpet. For å finansiere dette leter partiene, også Høyre, med lys og lykter andre steder. Det henger rett og slett ikke sammen at det mangler penger til vesentlige velferdsordninger som kan utjevne forskjeller og skape et bedre og tryggere samfunn for alle, samtidig som man vil prioritere å gi mor og far felles fri.

Likestillingspolitisk er også forslaget tvilsomt. Forsker Mari Teigen påpeker at tiden i pappaperm alene med barnet er viktig for å få til et likestilt foreldreskap.

Det er fornuftig at samfunnet bruker såpass store ressurser på barnefamiliene, men det må være en klar idé bak hvordan pengene brukes. Høyre vil forsatt være sjenerøse med ordningene, men mindre presise med innretningen. Det er en dårlig strategi i en tid hvor Norge må forberede seg på kutt i offentlig forbruk når oljeinntektene minker, og utgiftene til eldre øker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer