VILLEDER: Høyre nekter å forholde seg til hvordan barnevernsmarkedet fungerer i virkelighetens verden. De velger i stedet å villede debatten, skriver artikkelforfatteren om et innlegg fra Kristin Ørmen Johnsen. Her er lederen for familie- og kulturkomiteen under Høyres landsmøte i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VILLEDER: Høyre nekter å forholde seg til hvordan barnevernsmarkedet fungerer i virkelighetens verden. De velger i stedet å villede debatten, skriver artikkelforfatteren om et innlegg fra Kristin Ørmen Johnsen. Her er lederen for familie- og kulturkomiteen under Høyres landsmøte i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Private i barnevernet:

Høyre villeder om barnevernsprofitt

Høyres komitéleder Kristin Ørmen Johnsen påstår at Ap vil «avvikle alle private barnevernstjenester». Dette er ikke bare usant, men trolig skrevet for å tåkelegge debatten.

Meninger

Arbeiderpartiet ønsker å forby profitt fra skattefinansierte barnevernstjenester. Private aktører som setter hensynet til best mulig barnevernstjenester først – ideelle aktører – vil fortsatt kunne drive.

Ap's forslag innebærer at de ansatte i ideelle organisasjoner som driver barnevernstiltak selvsagt vil få lønn for jobben de gjør, men at eierne av kommersielle selskaper ikke skal kunne melke barnevernsvirksomhetene for skattepenger som egentlig skulle gått til våre mest sårbare barn.

Det er altså dette Høyres leder av Stortingets familie- og kulturkomité Kristin Ørmen Johnsen misvisende kaller å «avvikle alle private barnevernstjenester» i et innlegg i Dagbladet 8. juni.

Man skulle tro det fantes nok folk med økonomiutdanning i Høyre til at de skjønner forskjellen på kommersielle aktører, som driver en virksomhet primært for å tjene penger – og private ideelle aktører, som driver tjenestene av andre grunner enn å tjene mest mulig penger. Hvorfor fortsetter så Høyre å insistere på at motstanderne av profitt i barnevernet ønsker å forby private aktører?

For antakelig er Ørmen Johnsen og hennes partikollegaer fullt klare over denne forskjellen. Men det de også vet, er at Ap har opinionen med seg når de vil forby privat profitt fra skattefinansierte barnevernstjenester. Derfor unnlater Høyre å åpent forsvare at aktører som den svenske Wallenberg-familien, som eier barnevernskjeden Aleris, skal kunne tjene flere hundre millioner kroner på skattepenger bevilget til de mest utsatte barna i samfunnet vårt. Men det er altså disse interessene Høyre jobber for.

Kommersielt barnevern har vært i vekst i mange år, under skiftende regjeringer. Det har ført til en enorm konsentrasjon i «markedet», der fem store kommersielle selskap dominerer, og driver svært lønnsomt.

De siste årene har disse konsernene hatt en gjennomsnittlig lønnsomhet på 22–23 prosent, noe som overgår de aller fleste bransjer i Norge. Flere hundre millioner kroner av skattepengene som er bevilget til barnevernsbarna, har i stedet funnet veien inn på bankkontoene til eierne av disse selskapene.

Arbeiderpartiets forslag åpner for at de store kommersielle konsernene som dominerer «barnevernsmarkedet» i dag, fortsatt vil få mulighet til å drive barnevernstjenester, så lenge de setter hensynet til å tjene mest mulig penger til side. Dersom de virkelig har som eneste formål å drive best mulig barnevernstjenester, vil det være uproblematisk å omorganisere virksomheten til å bli en ideell virksomhet.

Når Arbeiderpartiet nå orienterer seg ut fra virkeligheten i det såkalte barnevernsmarkedet, og ønsker å sette foten ned for profitt i barnevernet, er det et sunnhetstegn. Det er dessuten et konsekvent standpunkt å innta, ettersom et bredt stortingsflertall, inkludert Høyre, er enige om å opprettholde forbudet mot privat profitt på skattefinansiert skole. For hva er det egentlig med barnevernstjenester som gjør profittmotivet mer egnet her?

Høyre nekter på sin side å forholde seg til hvordan barnevernsmarkedet fungerer i virkelighetens verden. De velger i stedet å villede debatten, i sin iver etter å forsvare de kommersielle eiernes rett til å tjene penger på vårt fellesfinansierte barnevern.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.