DEBATT

Private i barnevernet:

Høyre villeder om barnevernsprofitt

Høyres komitéleder Kristin Ørmen Johnsen påstår at Ap vil «avvikle alle private barnevernstjenester». Dette er ikke bare usant, men trolig skrevet for å tåkelegge debatten.

VILLEDER: Høyre nekter å forholde seg til hvordan barnevernsmarkedet fungerer i virkelighetens verden. De velger i stedet å villede debatten, skriver artikkelforfatteren om et innlegg fra Kristin Ørmen Johnsen. Her er lederen for familie- og kulturkomiteen under Høyres landsmøte i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VILLEDER: Høyre nekter å forholde seg til hvordan barnevernsmarkedet fungerer i virkelighetens verden. De velger i stedet å villede debatten, skriver artikkelforfatteren om et innlegg fra Kristin Ørmen Johnsen. Her er lederen for familie- og kulturkomiteen under Høyres landsmøte i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeiderpartiet ønsker å forby profitt fra skattefinansierte barnevernstjenester. Private aktører som setter hensynet til best mulig barnevernstjenester først – ideelle aktører – vil fortsatt kunne drive.

Ap's forslag innebærer at de ansatte i ideelle organisasjoner som driver barnevernstiltak selvsagt vil få lønn for jobben de gjør, men at eierne av kommersielle selskaper ikke skal kunne melke barnevernsvirksomhetene for skattepenger som egentlig skulle gått til våre mest sårbare barn.

Det er altså dette Høyres leder av Stortingets familie- og kulturkomité Kristin Ørmen Johnsen misvisende kaller å «avvikle alle private barnevernstjenester» i et innlegg i Dagbladet 8. juni.

Man skulle tro det fantes nok folk med økonomiutdanning i Høyre til at de skjønner forskjellen på kommersielle aktører, som driver en virksomhet primært for å tjene penger – og private ideelle aktører, som driver tjenestene av andre grunner enn å tjene mest mulig penger. Hvorfor fortsetter så Høyre å insistere på at motstanderne av profitt i barnevernet ønsker å forby private aktører?

For antakelig er Ørmen Johnsen og hennes partikollegaer fullt klare over denne forskjellen. Men det de også vet, er at Ap har opinionen med seg når de vil forby privat profitt fra skattefinansierte barnevernstjenester. Derfor unnlater Høyre å åpent forsvare at aktører som den svenske Wallenberg-familien, som eier barnevernskjeden Aleris, skal kunne tjene flere hundre millioner kroner på skattepenger bevilget til de mest utsatte barna i samfunnet vårt. Men det er altså disse interessene Høyre jobber for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer