"ALL TIME HIGH": Ved stortingsvalget i 2013 oppnådde Høyre og Frp sin største samlede velgeroppslutning gjennom tidene, med 43,1 prosent av stemmene. Dager før kommunevalget i 2015 viser tall fra meningsmålingene en samlet oppslutning som er 10 prosent lavere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
"ALL TIME HIGH": Ved stortingsvalget i 2013 oppnådde Høyre og Frp sin største samlede velgeroppslutning gjennom tidene, med 43,1 prosent av stemmene. Dager før kommunevalget i 2015 viser tall fra meningsmålingene en samlet oppslutning som er 10 prosent lavere. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Høyrebølgen på retur

Meningsmålingsinstituttenes tall indikerer det.

Kommentar

Få dager før valget er de fleste forsiktige med å spå utfallet. De store spenningsmomentene er imidlertid klart formulert:
Hvilke partier/konstellasjoner vinner i de største byene? 
Vil valgkampkometen Miljøpartiet de Grønne (MDG) holde stillingen?
Har Fremskrittspartiet skjulte reserver som hittil har gjemt seg bak folkets humanistiske engasjement for flyktninger i nød?

Spørsmålene ble stilt på dagens tradisjonelle møte mellom meningsmålingsinstituttene som er med i Norges markedsanalyseforening. Foran hvert valg har tallknuserne møttes for å drøfte mulige resultater av og tendenser i velgernes partipreferanser.

Bak seg har hvert av instituttene uttallige målinger og kan lett vurdere oppslutningen om de enkelte partier sammenliknet med forrige kommunevalg og spore den utvikling som måtte ha skjedd i løpet selve valgkampen, det vil si fra tidlig i august og fram til nå.

Alle institutter konstaterer at Ap har falt fra de himmelhøye tinder partiet hvilte på i vintermånedene. Men gjennom selve valgkampen har Ap ligget ganske stabilt i overkant av 30 prosents oppslutning, som det største partiet.

Alle byråene har tall som viser at Høyre faller noen prosentpoeng siden forrige kommunevalg, men at partiet har holdt seg stabilt på et relalivt høyt nivå under valgkampen.

De fleste instituttene har også målt Frp med lavere oppslutning enn ved det fatale kommunevalget i 2011. Men Infact har Frp på samme nivå som i 2011.

De fleste tror Miljøpartiet de grønne (MDG) vil ha problemer med å få alle sine sympatisører helt fram til stemmeurnene. Et av byråene har dessuten målt seg fram til at den typiske Mdg-sympatisør er en relativt ung kvinne, med høy utdanning og inntekt, bosatt i en større by. MDG oppnådde bare 0,9 prosent av stemmene i 2011 og har mer enn femdoblet oppslutningen på de fleste målinger. Partiets beregnede potensial er om lag 130.000 stemmer. Av disse kommer om lag 46 000 fra sofaen, 19.000 kommer fra Ap, 16.000 fra Venstre, 8000 fra SV, 11.000 fra Sp og 9.000 fra Høyre.

Et annet institutt har også konstatert at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sliter med appellen hos kvinnelige velgere. Selv om partiet gjør det brukbart på meningsmålingene.

Noen institutter ser i sine tall at SV kan være i ferd med å komme tilbake fra håpløse bunnivåer.

Valgforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Tor Bjørklund, interesserer seg først og fremst for høyrepartienes stilling. Han har studert summen av oppslutning om Høyre og Fremskrittspartiet i flere tiår. Fram til 2009 var hans bemerkelsesverdige funn at summen av de to partiene med to unntak lå rundt 36 prosent ved alle valg fra 1981 til 2007. Når oppslutningen om Frp steg, sank oppslutningen om Høyre og vice versa. Men siden valget i 2009 har de to partiene fått høyere oppslutning. Derfor er det interessant å måle oppslutningen om de to partiene i forhold til "trendtallene".

Bjørklund har særlig merket seg tallene fra TNS Gallup og Infact som viser en oppslutning på om lag 32,5 prosent for de to, mens Norstat ligger nærmere det historiske 36 prosent. Alle tall er lavere enn "all time high" for de to partiene, 39,1 prosent i 2011 og 43,1 prosent i 2013. Altså få dager før valget tyder mye på at høyrebølgen er på retur, både i forhold til toppnoteringer og i forhold til historiske trender.

Men meningsmålinger er ikke valg. Det er først seint mandag kveld vi får resultatet. Da vil vi også vite om Frp's sympatisører, som i noen uker nå har blitt skremt ned i sofaen, gjenoppstår som velgere på valgdagen, om partilederdebattene i TV2 og NRK har en effekt eller om medier og meningsmålingsinstitutter i tilstrekkelig grad har vektlagt resultatene av skolevalget, som viste en kraftig "venstrevind". 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.