DEBATT

Debatt: Høyreekstrem og venstreekstrem vold

Høyreekstreme bruker stadig mindre vold

Likevel har høyreekstreme vært mer voldelige enn venstreekstreme i Norge.

VOLD: Det er et åpent spørsmål om venstreekstrem vold fører til mer eller mindre høyreekstrem vold, skriver artikkelforfatteren. Her ved Pegidas demonstrasjon, hvor blant annet Blitz dannet motdemonstrasjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VOLD: Det er et åpent spørsmål om venstreekstrem vold fører til mer eller mindre høyreekstrem vold, skriver artikkelforfatteren. Her ved Pegidas demonstrasjon, hvor blant annet Blitz dannet motdemonstrasjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frode Nystuen og Magnus Eriksson reagerer på mitt sitat om voldsbruk blant ytre høyre og venstre i Norge i en sak Dagbladet skrev om Den norske motstandsbevegelsen (MB).

La meg oppklare. Jeg bestrider ikke at høyreekstrem vold overgår venstreekstrem i Norge over tid. Sitatet var del av et svar på spørsmålet om MB risikerer voldelig motstand fra ytre venstre ved offentlige opptredener.

Jeg studerer høyreekstrem vold i Vest-Europa. Et gledelig funn er at antallet alvorlige angrep har sunket, både i Norge og andre land. Norske grupper har knapt brukt vold de siste ti årene – en markant endring fra 90-tallet.

Samtidig har aktivister fra ytre venstre vært involvert i flere angrep mot ytre høyre. Enkelte aktivister hevder åpent å stå inne for slik vold når den rammer ytre høyre. Dette til forskjell fra gruppene til høyre, som i alle fall offentlig tar avstand fra vold.

Jeg er enig i at MBs utvikling er bekymringsfull. At deres åpenbart utvidede tolkning av selvforsvar kan legitimere vold, så vi nylig i Finland da søsterorganisasjon ble involvert i en hendelse med dødelig utfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer