Høyrefaunaen

Frp er en fisk. Nei, en fugl. Nei, en mordersnegle. Nei, en unik, norsk ørn. Nei, en helt gjennomsnittlig terrier. Eller noe.

HØYRESIDEN: Er Frp et høyrepopulistisk parti? Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HØYRESIDEN: Er Frp et høyrepopulistisk parti? Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Kommentar

Frp er et høyrepopulistisk parti, konstaterte sittende utviklingsminister Heikki Holmås på Twitter denne uka. En karakteristikk som fram til nå har vært helt ukontroversiell. Jens Stoltenberg har sagt det, Kjell Magne Bondevik har sagt det, Lars Sponheim har sagt det, Jonas Gahr Støre sa det seinest i forrige uke. Kommentatorer i de borgerlige avisene har brukt den betegnelsen om Frp i flere tiår, uten at noen har leet på øyebrynet.

Men nå er det ikke lov lenger. Vår kommende statsminister krever at Holmås skal be om unnskyldning, intet mindre, og omtaler ham som en "liten friskus som ikke passer munnen sin". Fru Erna vil skrubbe Det Stygge Ordet vekk fra opposisjonens onde tunger med såpevann.  

Ikke bare det, Frp er ifølge Erna ikke en gang et "anti-immigrasjonsparti", som hun sa til NRK, de er bare "kritiske til innvandringspolitikken". Hun krever altså at Faunaboken over europeisk høyreside skrives om, slik at den passer bedre med hennes regjeringsprosjekt. Høyre har kommet fram til at Frp ikke kan være høyrepopulistisk og mot innvandring, siden et så tradisjonelt, konservativt parti som Høyre er villig til å regjere med det. Basta.  

På den andre siden omtalte en rekke utenlandske aviser i forrige uke Frp som høyreekstreme og ultranasjonalistiske, og skapte sensasjonsoverskrifter på at "Anders Bering Breiviks parti" nå hadde fått plass i den norske regjeringen. Disse sakene, skrevet av journalister som kan null om norsk politikk, har fått UD til å bekymre seg over Norges image i utlandet, med god grunn. Ingen er tjent med at det spres en ide om at vi har fått en slags moderne Quisling-regjering eller det som verre er. 

Så hva slags parti er Frp? Er det fugl, eller fisk, eller frådende rabieshund?  

Et vanlig utgangspunkt er å sammenlikne med andre partier som ligger til høyre for de etablerte borgerlige partiene, i land med en rimelig lik politisk struktur som vår. Man kan sammenlikne partiprogrammer, utspill, retoriske kjerneelementer og valgkampanjer, for eksempel. Dette driver forskere med over hele Europa, noe "kunnskapspartiet" Høyre vil få vanskeligheter med å ignorere.   Konklusjonen er nemlig krystallklar, og det er bred konsensus om den: Frp er et høyrepopulistisk parti. Ikke et høyreekstremt parti, ikke et vanlig, borgerlig parti, men et høyrepopulistisk parti.  

Det er virkelig ikke vanskelig å finne europeiske partier som ligger mye lenger ute enn Frp. British National Party har foreslått å gå til militært angrep på flyktningebåter i Middelhavet. Jobbik i Ungarn er et antisemittisk parti som delvis uniformerer seg. Og så videre. Men hva med Sverigedemokraterna (SD) og Dansk Folkeparti (DF)? Er det rimelig å sammenlikne FrP med dem?  

Både ja og nei. Frp selv fnyser av sammenlikningen, og sier at de ikke samarbeider med disse partiene. Det er helt sant. Men at Frp ikke har SD eller DF som sine offisielle søsterpartier er nok først og fremst taktisk, heller enn uttrykk for store politiske forskjeller. Ser man kun på programmene, er det hevet over tvil at Frp har mest til felles med SD og DF. Og ser man bare på innvandringspolitikken er utspill, retorikk og programformuleringer i stor grad utbyttbare. Forskjellen som gjerne trekkes fram er at SD har sine røtter i nynazistiske kretser, mens Frp ble dannet som anti-skatteparti. Det er en helt relevant og viktig forskjell, men terpingen på denne distinksjonen har skapt et forvridd inntrykk i Norge av at SD fortsatt er mye mer ytterliggående enn Frp — at de er nazister.  

Faktum er, og det ser man lett hvis man begynner å følge svensk politikk, at SD har gjennomgått en transformasjon og i dag ofte er mildere i formen enn Frp. (Døm selv, det er bare å klikke seg inn på nettsidene deres.) Den norske oppfatningen av SD er først og fremst preget av hvordan de svenske borgerlige partiene håndterer og definerer dem. Grunnen til at vi tror SD står så milevidt fra FrP er at de borgerlige i Sverige tar så klart avstand fra dem, mens de borgerlige her har omfavnet Frp.  

Utfallet fra Erna gir en smakebit på hva denne omfavnelsen vil innebære framover. Det er nedslående å se at Trine Skei Grande og Krf-nestleder Dagrun Eriksen begge slutter seg til Ernas refs. Har de mistet kompasset allerede? Man kan også spørre seg hvor lurt dette er av Høyre. De tre partiene må ikke glemme at en betydelig del av velgergrunnlaget deres fortsatt er uhyre skeptiske til beslutningen om å slippe Frp inn i varmen. Det mer Erna sklitakler Frps kritikere, det mer vil hun selv kunne komme til å framstå som høyrepopulist.

For å bruke en metafor som ikke er fra dyreriket: Frp er og blir bølla i klassen. Norsk offentlighet kan ikke slutte å si fra at bølla er en bølle, bare fordi Erna har plukket med bølla på sitt lag.   

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.