Høyrepartiene vil dominere en ny regjering

Dagbladets valgmåling viser at en borgerlig flertallsregjering blir svært blå. Frp og Høyre har til sammen 43 prosent av stemmene.

BLÅ TYNGDE: Høyreleder Erna Solberg (t.h) og Frp-leder Siv Jensen har grunn til å smile med over 40 prosent av stemmene til sammen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLÅ TYNGDE: Høyreleder Erna Solberg (t.h) og Frp-leder Siv Jensen har grunn til å smile med over 40 prosent av stemmene til sammen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Kommentar

De borgerlige partiene har vunnet det store slaget. Dagbladets valgmåling viser av de fire partiene får 95 mandater mot de rødgrønnes 72. I tillegg får partiet Rødt og Miljøpartiet De Grønne ett mandat hver. Resultatet innebærer høyst trolig at den rødgrønne regjeringen går av. Inntil videre vil den trolig fortsette som et forretningsministerium til Erna Solberg har fullført forhandlingene med de andre borgerlige partiene. Hvis de fire partiene ikke skulle klare å komme fram til et regjeringsgrunnlag, "så er jo Jens Stoltenberg der", som han sa i partilederdebatten fredag. Svært få tror imidlertid det blir resultatet.

Forhandlingene på borgerlig side kan bli mer spennende enn selve valget. Fremskrittspartiets sluttspurt har utjevnet styrkeforholdet mellom Høyre og Frp. På enkelte målinger siden siste valg har Høyre vært tre ganger så store som Frp. Nå ligger Høyre bare noen prosentpoeng foran FrP. Det kan bety at Carl I. Hagens siste stunt i slutten av valgkampen kan ha hatt effekt. Hans og Siv Jensens poeng gjennom hele valgkampen har vært at dersom velgerne ønsker Frp-politikk, så må de stemme Frp. Så selv om partiet får en lavere oppslutning enn ved forrige stortingsvalg, har det løftet seg betydelig fra kommunevalget i 2011, da Frp fikk om lag 11 prosents oppslutning.

Valget gir riktignok ikke parlamentarisk grunnlag for en såkalt blåblå regjering, bestående av Høyre og Frp. Venstre og KrF må enten støtte en slik regjering eller delta i den. De har begge garantert at en borgerlig valgseier skal bety en ny regjering. Men bare forhandlingene vil vise om de vil delta. Faktisk viser Dagbladets måling av Høyre og Frp kan nøye seg med å samarbeide med ett av de to små partiene. De har imidlertid lovet hverandre å stå sammen i tykt og tynt. Det vil si: Enten i regjering, eller utenfor.

Jens Stoltenberg får med dette valgresultatet rett i sin argumentasjon om at Fremskrittspartiet vil få betydelig innflytelse. KrF og Venstre kommer over sperregrensen, men får mindre oppslutning enn på mange av de siste meningsmålingene. Deres forhandlingsstyrke er dermed svekket. Likevel sitter de på vippen i Stortinget og kunne ha veltet spillet for Erna Solberg og Siv Jensen, dersom de ikke hadde lovet å sikre en ny regjering. Nå må de gjøre det beste ut av det. Samtidig får Erna Solberg en tøffere oppgave som mekler mellom de tre andre enn hun for et halvt år siden hadde sett for seg. Den gang var Høyre suverent størst, mens Frp og mellompartiene balanserte hverandre i styrke.

Resultatet kan også bidra til mer spenning utover i perioden. Forskjellene mellom særlig Fremskrittspartiet og KrF er enormt. Et harmonisk samarbeid forutsetter at begge partier svelger kameler. Vi kan ikke se bort fra at KrF velger å stå utenfor en borgerlig regjering og heller velge rollen som konstruktivt opposisjonsparti i Stortinget. Det vil både gi makt til et relativt lite parti, og samtidig en mulighet til å vinne velgere.

Valgresultatet, som må ansees som en borgerlig brakseier, har også kimen i seg til brudd i løpet av perioden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.