Høyres blasfemi-vingling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BLASFEMI: Torbjørn Røe Isaksen kritiserer (24. januar) innsiktsfullt justisministerens nye forslag til blasfemibestemmelser i straffeloven der den enkeltes religiøse følelser skal beskyttes mot krenking. Det blir i praksis «umulig å beskytte religiøse følelser fra å bli krenket uten å beskytte religionen i seg selv», resonnerer Røe Isaksen.

Det er så man nesten ikke kan tro at han er sentralsyremedlem i Høyre. For siste gang blasfemiparagrafen ble diskutert i Stortinget, etter ytringsfrihetskommisjonens utredning i 2004, forsvarte Høyres komitemedlemmer paragrafen med omtrent de samme ord som justisministeren bruker nå: «Når religionen hånes, kan det oppleves av troende som et angrep på deres dypeste identitet. Slike ytringer bidrar etter [Høyres] oppfatning ikke til oppfyllelse av de prinsipper som ytringsfriheten er ment å verne. (…) Bestemmelsen er etter [Høyres] oppfatning en etisk referanseramme som har vært med på å forme både samfunnsutviklingen og samfunnsdebatten. (…) [Høyre] mener at blasfemiparagrafen signaliserer respekt for ulikhet og mangfold.»

Den gangen var Høyre, med Inge Lønning som fanebærer, i lomma på regjeringspartner Kristelig Folkeparti. Carl I Hagen var på stemmefiske i de mest grumsete kristenkonservative farvann og underkastet seg Bondevik. Arbeiderpartiet og SV, derimot, var helt tydelige i sin motstand mot blasfemiparagrafen: «Det vi trenger er ikke en innskjerping av reaksjoner og sanksjoner mot påstått blasfemi, men derimot en mer omfattende og opplyst religionskritikk i full offentlighet. Debatt om religiøse spørsmål, så vel som andre viktige forhold, hører hjemme i det offentlige rom.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer